Groznõis peksti geide tagakiusamise paljastanud ajakirjanikku (1)

Copy
Ajakirjanik Jelena Milašina sattus Groznõis 15-liikmelise kamba rünnaku ohvriks.
Ajakirjanik Jelena Milašina sattus Groznõis 15-liikmelise kamba rünnaku ohvriks. Foto: twitter

Tuntud vene ajakirjanik ja advokaat Jelena Milašina sattus Tšetšeenia pealinna hotellis jõugu rünnaku ohvriks.

Tšetšeenias geide röövimist ja piinamist kajastanud ajakirjanik oli koos inimõiguste advokaadi Marina Dubrovinaga Groznõis kohaliku blogija kohtuistungil. Milašina sõnul korraldas grupp mehi ja naisi neile hotelli «Kontinent» fuajees haarangu.

Milašina teatas avalduses politseile, et rünnak on arvatavasti seotud tema tööga, sest Tšetšeenia võimudki on teda ähvardanud, teiste seas vabariigi president Ramzan Kadõrov.

«See oli koordineeritud ja orkestreeritud,» lausus Milašina BBC vene harule. «Need olid jõmmid, provokaatorid. Selle karistusrünnaku viisid läbi naiskriminaalid. Need olid noored naised, tüdrukud ja mehed seisid kõrval ja juhendasid neid.»

Milašina ja Dubrovina said esmaabi ja teatasid juhtumist Tšetšeenia võimudele. Politseitunnistuste kohaselt leidis intsident aset eile vahetult enne südaööd ja see võeti ründajate poolt linti.

Milašina sõnul naasis ta Dubrovinaga üle tee asuvast kohvikust, kui nad nägid hotelli fuajees umbes 15 inimest, nende hulgas ka kaameraga meest.

Kui naised lifti ootasid, lähenes neile osa ründajatest ja üks naine süüdistas neid «vahhabistide kaitsmises».

«Teine naine küsis minult, keda olime siia kaitsma tulnud. Ma ei saanud võimalust vastata, enne kui ta mulle kõvasti näkku lõi,» kirjeldas Milašina.

«Pärast seda hakkas kogu rühm mind ja Marina Dubrovinat peksma, nad haarasid meid kaelast ja peast, viskasid meid põrandale, tagusid kõvasti meie päid marmorpõranda vastu, mis tekitas mulle marrastusi ja vigastusi. Seejärel virutasid nad mulle suure jõuga kõhtu ja sikutasid mu juukseid,» jätkas Milašina.

Inimõiguslased ja järelevalveorganisatsioon OSCE kutsusid võime üles kiiresti rünnaku osas uurimist alustama.

Milašina ühes kolleegiga kajastasid 2017. aastal geimeeste röövimist, piinamist ja tapmist Tšetšeenias. Naine pidi mitmeks kuuks tapmisähvarduste tõttu Venemaalt lahkuma. Lisaks ähvardati ka tema väljaannet.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles