Soomes teenisid elektrikud streikides rohkem kui tööl käies

Copy
Elektrik. Pilt on illustratiivne.
Elektrik. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kaks kuud streikinud Soome elektrikud võisid teenida streigi ajal toetusrahasena rohkem, kui nad tavaliselt palka saavad, sest ametiühing maksis neile iga tööpäeva eest 200 eurot streigitoetust.

Elektriliit teavitas jaanuari lõpus, et lõpetab kaks kuud kestnud streigi Konecranesis ja Uudenkaupungi autotehases. Hiljem teatas ametiühing, et lõpetab streigi ka SSAB-s, Outokummus ja Turu laevatehases. Streigis osales umbes 1000 inimest ning streik kestis eile veel Bolideni tehases Kokkolas.

Streigi ajal maksti Elektriliidu liikmetele 200 eurot streigitoetust päevas, 20 tööpäevaga seega 4000 eurot. Statistikaameti andmetel teenivad elektrikud Soomes keskmiselt 3100-3400 eurot kuus, mistõttu on võimalik, et osa streikijatest teenisid streigi ajal rohkem, kui nad oleksid teeninud tööl käies.

«Näib, et kodus olles on teenitud rohkem,» sõnas ettevõtjaid esindava Tehnoloogiatööstuse läbirääkimisjuht Pekka kärkkäinen.

Elektriliidu esimees Sauli Väntti möönab, et streigitoetus on kõrge. «Sellel on mitu põhjust. On põhimõttelised põhjused, nagu streigi tähendus ning muidugi ka puhkusepäevade ja muude hüvede kaotus streigi ajal.» Väntti sõnul on võimalik, et osa töötajaid võis streikides teenida rohkem kui tööl käies. «Meie soov oli siiski kindlustada kõigile streigis osalejatele piisav sissetulek, kuna oli teada, et streik kestab pikalt.»

Väntti sõnul on streigitoetus nii suur tänu elektrikute kõrgemale keskmisele palgale. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles