Horvaatia kõrgeim kohus lubab samasoolistel paaridel lapsendada

BNS
Copy
Imik.
Imik. Foto: Pexels / CC0 Licence

Katoliiklaste enamusega Horvaatia kõrgeim kohus otsustas reedel, et samasoolistel paaridel on õigus lapsendada.

Kuigi samasoolised ei saa Horvaatias abielluda, siis on LGBT paarid saanud end 2014. aastast registreerida «elupartneritena», mis andis neile abiellunutega samad õigused, kuid ei lubanud lapsendada.

Lapsendamise õiguse küsimus jõudis konstitutsioonikohtusse 2018. aasta seaduse pärast, mis ei pannud lapsendamise õigusega inimeste sekka samasoolisi paare. Inimõiguslased peavad seda seadust diskrimineerivaks ja põhiseadusvastaseks.

Kohus teatas reedel, et samasooliste paaride väljajätmine diskrimineeris neid ning see on põhiseaduslikult vastuvõetamatu.

Horvaatia põhiseadus tagab samasoolistele peredele võrdse osaluse kõikides sotsiaalelu aspektides, kaasa arvatud ligipääsu lapsendamisele.

EL-i liikmesriigis, kus katoliku kirik etendab jätkuvalt ühiskonnas mõjukat rolli, on viimastel aastatel samasooliste õigused suurenenud. Siiski panevad usugrupid õiguste laienemisele aktiivselt vastu näiteks lapsendamise ja abordiõiguse vallas. 

Inimõigusühendused tervitasid kohtu otsust ja peavad seda teetähiseks. «See on Horvaatias tõeliselt ajalooline otsus,» ütles Daniel Martinovič samasooliste vanemate ühendusest Vikerkaarepered. «Kohus tegi midagi, mida meie poliitikud ei teinud aastaid. Otsustada, et Horvaatias peaksid samasoolistel paaridel ja LGBTI inimestel laiemalt olema samad õigused mis heteropaaridel ja teistel mitte-LGBTI inimestel.»

Kuid kiriku toetatud katoliiklaste ühenduse Vigilare juht Vice Batarelo arvas, et põhiseadusvastane oli hoopis põhiseaduskohtu otsus.

Demograafia ja sotsiaalpoliitika ministeerium rõhutas, et otsus on kohustuslik kõikidele avalikele ja riiklikele institutsioonidele.

Horvaatia 4,2 miljonist elanikust on elupartneriteks registreerunud 360 geipaari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles