Fotod ⟩ Tai sõduri korraldatud veresaunas hukkus vähemalt 30 inimest (2)

Copy

Tai kirdeosas eile vähemalt 30 inimest tapnud ja lõpuks snaipritules ka ise surma saanud Tai sõdur korraldas riigi jaoks enneolematu veresauna arvatavasti isikliku võlavaidluse pärast, teatas kuningriigi peaminister täna.

Pärastlõunal alanud kriisile panid 18. tunnil punkti snaiprid, kes suutsid tulistaja täna hommikul maha lasta.

Nakhon Ratchasima ehk Korati linnas toimunud tulistamises sai surma 30 inimest. Nende seas on nii tsiviilisikuid, kellest noorim oli 13-aastane poiss, kui ka julgeolekujõudude liikmeid, ütles peaminister Prayut Chan-O-Cha.

«See on Tais enneolematu ja tahan, et see kriis jääb omataoliste viimaseks,» lausus ta haigla ees, kuhu ohvrid viidi. Samal ajal oli vähemalt kaks ohvrit ajuoperatsioonil.

Prayuti sõnul peitub tulistaja, vanemveebel Jakrapanth Thomma motiiv majamüügiga seotud võlavaidluses.

Tulistamine algas eile pärastlõunal maaväe ühe kasarmu lähistel ning tulistaja edastas oma tegusid Facebooki kaudu.

Jakrapanth kasutas rünnakus kuulipildujat M60, automaate, laskemoona ja sõjaväe Hummerit, mis ta varastas Tai ühest suurimast kasarmust.

Prayuti sõnul suutis ründaja jagu saada kasarmu arsenali valvanud sõduritest.

«See polnud hooletus. Me ei jäta arsenali omapäi, meil inimesed valvasid seda.»

Enamik inimesi sai surma ostukeskuses ja selle ümbruses.

Tulistamine ostukeskuses kestis koiduni, kuigi Tai julgeolekujõud olid mitu tundi varem jooksnud esimesele korrusele tormi ja vabastanud kümneid kabuhirmus inimesi.

Ostlejad saatsid pereliikmetele ja sõpradele sotsiaalmeedias hulgaliselt sõnumeid kappidest, vetsudest ja laudade alt, samas kui tulistaja keskuses ringi liikus.

Šokis evakueeritud meenutasid, kuidas tavaline laupäev rahvarohkes ostukeskuses muutus tulistaja sisenemisega tundidepikkuseks õudusunenäoks.

«See oli nagu unenägu... Olen tänulik, et ellu jäin,» ütles tulistamist kuuldes end ühe spordiklubi tualettruumi peitnud 48-aastane Sottiyanee Unchalee.

Filipiinlasest õpetaja Aldrin Baliquingi sõnul toimetasid töötajad ta tulistamise alates ühte laoruumi. «Olime seal kuus kurnavat tundi... Olen šokis,» lausus ta.

Tulistamise edenedes jooksid maskides ja automaatidega politseinikud ja sõdurid tormi esimesele korrusele, hõivasid selle ja asusid ründajat pageva rahvasumma seest otsima.

Tunde hiljem lasti ta maha. Fotodelt on näha, kuidas naeratavad eriüksuslased ja politseinikud keskusest välja tulevad.

Varastatud relvad

Tulistaja edastas oma tegemisi Facebookis postitustega, mis kaardistasid tema liikumise maaväe kasarmust ostukeskusesse.

Hoolimata peaministri spekulatsioonidest on Jakrapanthi täpne motiiv jätkuvalt selgusetu.

Verevalamine algas siis, kui Jakrapanth lasi eile pärastlõunal ühe ohvitseri kodus ja seejärel kasarmu lähistel maha kokku kolm inimest ning sõitis siis sõjaväe sõidukiga kesklinna. Esimeste tapetute seas oli vähemalt üks sõdur.

Kesklinna jõudes lasi ründaja varastatud relvad käiku sealsete inimeste vastu.

Rünnaku edenedes postitas ta oma Facebooki-lehele endast pilte ja kirjutas sinna mitu postitust.

Ühes Facebookis avaldatud, kuid nüüdseks kustutatud videos ütleb maaväe kiivrit kandev ründaja avatud katusega džiibis: «Olen väsinud... Ma ei suuda enam oma sõrme liigutada.» Seejärel matkib ta käega päästikule vajutamist.

Lisaks olid kontol fotod püstolit käes hoidvast suusamaskis mehest.

Facebooki pressiesindaja ütles: «Eemaldasime tulistaja kontod meie teenustest ja teeme ööpäevaringselt tööd, et eemaldada kõik selle rünnakuga seotud ja (Facebooki eeskirju) rikkuv sisu kohe, kui sellest teada saame.»

Linnas asub poliitika ja ühiskonnaga tihedalt seotud Tai sõjaväe üks suurimaid kasarmuid.

Tais on paljudel tulirelvad, kuid sõdurite massitulistamised, eriti tsiviilisikute vastu, on haruldased.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles