Prantsusmaa nõuab Iraanile karmimaid sanktsioone

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraanlased 2009. aastal Teheranis Prantsuse saatkonna ees protestimas.
Iraanlased 2009. aastal Teheranis Prantsuse saatkonna ees protestimas. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa on veendunud, et Iraan arendab tuumarelvi, mistõttu tuleb islamivabariiki karistada rangemate sanktsioonidega, teatas täna välisminister Alain Juppé.

«Iraan arendab tuumarelvi, mul pole selles kahtlustki,» ütles Juppé Prantsuse telekanalile i-Télé.

Juppé kutsus ELi maid selle kuu lõpuks järgima USA eeskuju. Washington on otsustanud külmutada Iraani keskpanga varad ja kehtestanud embargo Iraani naftaekspordile. Juppé sõnul kavatseb sama teha ka Prantsusmaa, vahendas BBC News.

Iraan ei näe uutes sanktsioonides ohtu, täna teatas Teheran, et Iraani riaali rekordmadal kurss ei ole kuidagi seotud Ühendriikide karistusmeetmetega. Samuti on riik korduvalt tõrjunud süüdistusi, et tegeleb tuumarelvade arendamisega.

USA, Kanada ja Suurbritannia teatasid novembris pärast Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri (IAEA) raportit uutest sanktsioonidest Iraani vastu. ÜRO Julgeolekunõukogu ette Iraani tuumaküsimust aga ei toodud, sest Venemaa ja Hiina olid sellele vastu.

Seni on julgeolekunõukogu heaks kiitnud neli vooru sanktsioone, karistamaks Iraani otsuse eest mitte peatada uraani rikastamist. Kõrgelt rikastatud uraani saab kasutada tuumarelvades.

Eelmisel nädalal ähvardas Teheran sulgeda maailma naftakaubanduses üliolulise Hormuze väina, et hoiatada lääneriike mitte kehtestama uusi sanktsioone. Vähesed analüütikud usuvad aga, et Iraan oma ähvarduse ka ellu viiks, sest see halvaks Teherani enda huve nii majanduslikult, poliitiliselt kui ka sõjaliselt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles