Valge Maja suhtub Nokia ja Ericssoni ostmise ideesse külmalt

Copy
Ericssoni peakorter Rootsis Stockholmis.
Ericssoni peakorter Rootsis Stockholmis. Foto: FREDRIK SANDBERG / AFP / Scanpix

Valge Maja suhtub külmalt justiitsminister William Barri ideesse, et USA ja tema liitlased või USA firmad peaksid ostma kontrollpaki Nokias, Ericssonis või mõlemas, kui Lääs tahab heidelda Hiina telekomihiiuga Huawei 5G-tehnoloogias tõhusamalt.

USA presidendi Donald Trumpi majandusnõunik Larry Kudlow rõhutas täna: «USA valitsus ei ole ostmas ühtegi firmat ei kodu- ega välismaal.»

Samas lisas ta uudisteagentuuri Reuters vahendusel, et miski ei takista Ameerika tehnoloogiafirmadel Nokiat või Ericssonit üles osta.

Tema sõnul teeb USA Nokia ja Ericssoniga tihedat koostööd. Mõlema firma tehnoloogia on määravalt tähtis 5G-taristu ehitamises, rõhutas Kudlow.

Barri seisukohta suhtus jahedalt ka asepresident Mike Pence.

Pence'i arvates tuleks 5G-taristut ehitada USA firmade ja vabaturumajanduse jõududega. Ta lisas telekanalile CNBC, et tema arvates 5G-sagedusi tuleks veel müüa. Ideed on toetanud ka president Trump.

Barr ütles neljapäeval Hiinast lähtuvat majanduslikku ohtu lahkavas kõnes, et Huaweiga suudavad praegu võistelda vaid Nokia ja Ericsson.

Tema arvates on kahel firmal aga probleem: nad on Huaweist oluliselt väiksemad ning neil pole tuge suurelt kinnistunud turuga mõjuvõimsalt riigilt nagu Hiina. 

USA nõuab juba pikemat aega, et NATO Euroopa riigid sulgeksid oma 5G-võrgu Huaweile. USA kahtlustab, et Hiina hakkab enda üles ehitatud 5G-võrgu kaudu nende järele luurama.

Barri jutt suurendas eile Nokia aktsia hinda Helsingi börsil pea 7 protsenti ning Ericssoni aktsia hind kerkis 5,7 protsenti.

Reutersi andmeil on Nokia ja Ericssoni kokkuarvutatud turuväärtus umbes 48 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles