Skandaal viis Tüüringi liidumaa juhi ametist

Copy
Thomas Kemmerich.
Thomas Kemmerich. Foto: WOLFGANG RATTAY/REUTERS/Scanpix

Hiljuti Saksa Tüüringi liidumaa juhiks valitud Thomas Kemmerich pani laupäeval ameti maha pärast poliitilist tormi, mille lükkas käima tema ametissesaamisel määravaks saanud paremäärmuslikult erakonnalt AfD saadud toetus.

«Teatan Tüüringi minister-presidendi kohalt tagasiastumisest,» ütles Kemmerich ja rõhutas, et ta vabastas ameti teatamise hetkest.

Saksa väikepartei Vabade Demokraatide ridadest pärit Thomas Kemmerich sai ametisse kolmapäeval. Teda toetasid mitte ainult kantsler Angela Merkeli Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU), vaid ka erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) saadikud.

See oli esimene kord, kui Saksa liidumaa juht sai ametisse paremäärmuslaste abiga. Sellega aga ületati punane joon Saksamaal, mille peavooluparteid on koostöö AfD-ga alati välistanud.

Neljapäeval, päev pärast ametissesaamist ja pahameeletormi kasvades, teatas Kemmerich lahkumisavalduse esitamise kavatsusest ja ärgitas pidama ennetähtaegseid valimisi.

Tormi tagajärjed aga laienesid. Reedel teatas Tüüringi CDU haru juht Mike Mohring, et lahkub mais ametist, sest eiras CDU juhi Annegret Kramp-Karrenbaueri palvet AfD-ga koos mitte hääletada.

Laupäeval lasi Merkel sisuliselt lahti valitsuse Ida-Saksa voliniku ja nooremministri Christian Hirte, sest ta õnnitles Kemmerichi võidu puhul.

Merkel peab Kemmerichi võidu viisi andestamatuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles