Šveitslased toetasid referendumil ülekaalukalt homofoobia vastast seadust (2)

Copy
Uut homofoobia vastast seadust toetav plakat Genfis.
Uut homofoobia vastast seadust toetav plakat Genfis. Foto: Reuters / Scanpix

Šveitslased toetasid tänasel rahvahääletusel ülekaalukalt homofoobia vastast seadust; seda hoolimata parempopulistliku Šveitsi Rahvapartei (SVP) vastuseisust.

Uuringufirma GFS Bern avaldatud hinnangu kohaselt pooldas reformi võimaliku kolmeprotsendise veamarginaali juures 62 protsenti hääletanuist.

Reform laiendab olemasolevat seadust diskrimineerimise ning etnilise või usuviha õhutamise vastu, lisades sellele ka ässitamise seksuaalse orientatsiooni alusel. 

«See on ajalooline päev,» ütles reformi algatanud sotsiaaldemokraadist seadusandja Mathias Reynard. 

«See annab suurepärase signaali kõigile, kes on langenud diskrimeerimise ohvriks,» lisas ta. 

Seadusmuudatused said Šveitsi parlamendi heakskiidu 2018. aastal, kuid kriitikud, kelle hinangul võib see piirata väljendusvabadust, sundisid reformi üle referendumit pidama. 

SVP seadusandja Eric Bertinat märkis enne hääletust, et tema hinnangul on seadus osa LGBT kogukonna kavast liikuda järk-järgult samasooliste abielude poole. 

Kristlikel väärtustel rajaneva väikepartei Šveitsi Föderaaldemokraatlik Liit (EDU) esimees Marc Frueh tunnistas kaotust, kuid lubas võtta luubi alla, kuidas kohtud seadust jõustavad.

Kõik Šveitsi suuremad erakonnad peale SVP toetavad reformi, mis ei kriminaliseeri homofoobseid kommentaare, mis on tehtud pereringis või sõprade seas, ent keelates halvustavad ja diskrimineerivad väljaütlemised geide suhtes avalikkuses ning ka viha õhutamise nende vastu kõnes, kujutiste või žestidega. 

Valitsus on omalt poolt kinnitanud, et seadus lubab pidada debatte selliste küsimuste üle, nagu samasooliste abielu ega keela ka sel teemal naljatamist. 

«Viha õhutamine peab saavutama teatava intensiivsuse taseme, et seda saaks pidada Šveitsis kuritegelikuks,» ütles meedia küsimustega tegelev advokaat Alexandre Curchod.

Homoõiguste aktivistid on aga uue seaduse suhtes lõhestunud. Rühmitus «Ei eriõigustele!» näiteks leiab, et geikogukond ei vaja erikaitset. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles