Iraan: satelliidi start oli edukas, kuid orbiidile see ei jõudnud

Copy
Iraani raketi start.
Iraani raketi start. Foto: AFP/SCANPIX

Iraan lähetas pühapäeval edukalt satelliidi ilmaruumi, kuid orbiidile see ei jõudnud, vahendas televisioon kaitseministeeriumi pressiesindaja sõnu.

«Simorgh (rakett) saatis satelliidi Zafar edukalt kosmosesse, kui kandja ei saavutanud vajalikku kiirust, et viia satelliit planeeritud orbiidile,» lausus ministeeriumi kosmoseosakonna kõneisik Ahmad Hosseini.

Hosseini sõnul jõudis satelliit 540 kilomeetri kõrgusele ehk läbis 90 protsenti kavandatud teekonnast. 

«Jumala abiga aitavad tehtavad parandused ka selle etapi tulevikus edukalt läbi viia,» lisas pressiesindaja. Tema sõnul täitis start siiski suurema osa oma eesmärkidest ning sellega õnnestus hankida vajalikke andmeid. 

Transpordiminister Mohammad Javad Azai Jahromi kirjutas Twitteris, et satelliidi orbiidilejõudmine ebaõnnestus, nagu sageli teadusprojektide puhul juhtub. 

«Oleme siiski peatamatud! Peagi tulemus lisa suurepäraseid Iraani satelliite!» kirjutas ta.

Minister märkis varem, et satelliidi eesmärgiks on koguda andmeid maavärinauuringute ja põllumajanduse arendamise tarvis. Selle nimi (Zafar) aga tähendab farsi keeles võitu. 

Rohkem kui aasta tagasi püüdis Iraan saata kosmosesse satelliidi Payam, kuid ka see ei jõudnud orbiidile.

2009. aasta veebruarist on islamivabariik siiski saatnud edukalt ilmaruumi mitmeid satelliite. Kosmosesse on lähetatud ka ahve, kilpkonna ja hiire.

Ühendriigid on Teherani satelliidiprogrammi jõuliselt kritiseerinud ja pidanud neid raketikatsetusteks, mis on maskeeritud teadustööks. USA väitel on nende puhul kasutatavad kanderaketid vastuolus ÜRO Julgeolekunõukogu 2015. aasta resolutsioonidega. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles