Aserbaidžaani valimised võitis võimuerakond, opositsioon süüdistab

Copy
Aserbaidžaani president Ilham Alijev  koos abikaasa Mehribaniga Bakuus selle aasta juunis riigis esmakordselt toimunud Vormel-1 etapil.
Aserbaidžaani president Ilham Alijev koos abikaasa Mehribaniga Bakuus selle aasta juunis riigis esmakordselt toimunud Vormel-1 etapil. Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Aserbaidžaani presidendi Ilham Alijevi valitsuserakond võitis pühapäeval peetud erakorralistel valimistel parlamendis enamuse, ilmnes lävepakuküsitlusest.

Opositsioon süüdistas võime massilistes rikkumistes. 

Kohalike uuringufirmade andmeil võitis Alijevi Uus Aserbaidžaan (Jeni Azerbaijan) 125-kohalises Milli Madžlises 69 mandaati.

Korralised valimised pidanuksid toimuma tänavu novembris, kuid Alijev (58) saatis mullu detsembris parlamendi üllatuslikult laiali ja kuulutas välja ennetähtaegsed valimised.

Enne parlamendi laialisaatmist vahetas president välja peaministri ning hulga veteranametnikke oma administratsioonis ja valitsuses. Kriitikute sõnul soovib Alijev vastuseks üldsuse kasvavale rahulolematusele majanduskasvu aeglustumisega parandada valitsuse mainet, tuues vana eliidi asemele noored tehnokraadid. 

Opositsiooni hinnangul valimised vaid tugevdavad Alijevi (58) võimu ega too reaalseid muutusi. 

Valitsuspartei lubas, et valimised saavad olema vabad ja demokraatlikud, kuid opositsioonierakonnad süüdistasid võime nende kampaaniavõimaluste piiramises ja mitmed parteid otsustasid hääletust boikottida. 

"Valimised olid täielikult võltsitud," lausus opositsioonijuht Arif Gadžilõ erakonnast Musavat. 

Valimisõigus oli 5,3 miljonil kodanikul ja kaks tundi enne jaoskondade sulgemist oli osalus 45 protsenti, teatas valimiskomisjon, mis lubas tulemuste avaldamist hiljem pühapäeval.

Alijev on valitsenud riiki raudse rusikaga alates 2003. aastast, kui ta oma isa, endise KGB kindrali Heydar Alijevi surma järel presidendiks valiti.

Alijevite dünastiat on rahvusvaheliselt teravalt kritiseeritud poliitiliste oponentide tagakiusamise ja sõltumatu meedia lämmatamise pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles