Aafrika Liidu tippkohtumisel arutati "relvade vaigistamist"

Copy
Aafrika Liidu riigipeade ja valitsusjuhtide istungi algus Etioopia pealinnas Addis Abebas 9. veebruaril 2020.
Aafrika Liidu riigipeade ja valitsusjuhtide istungi algus Etioopia pealinnas Addis Abebas 9. veebruaril 2020. Foto: Reuters / Scanpix

Aafrika Liidu tippkohtumine pühapäeval Etioopias algas lubadusega, et AL hakkab mängima suuremat rolli mandrit haaranud relvakonfliktide lahendamisel. 

Kahepäevase tippkohtumise peateemaks on «Relvade vaigistamine». 

AL-i Komisjoni esimees Moussa Faki Mahamat maalis avakõnes Aafrika julgeoleku seisust sünge pildi, viidates terrorismile, kogukondadevahelisele vägivallale ja valimiseelsetele ja -järgsetele kriisidele. 

Komisjoni juhi hinnangul on tehtud mõningaid edusamme Kesk-Aafrika Vabariigi ja Sudaani konfliktides, kuid pikaleveninud konfliktidele riikides nagu Liibüa ja Lõuna-Sudaan on lisandunud uued kriisid Kamerunist Mosambiigini välja. 

Aafrika konfliktide lahendamisel tuleb tegeleda nende juurtega, vaesuse ja sotsiaalse kõrvalejäetusega, ning mitte keskenduda vaid sõjalisele sekkumisele, ütles Faki. 

Aafrika Liidu ülesandeks on leida «Aafrika lahendused Aafrika probleemidele». 

Aafrika Komisjoni juht Moussa Faki Mahamat peab kõnet regiooni liidritele Etioopias Addis Abebas 9. veebruaril 2020. 
Aafrika Komisjoni juht Moussa Faki Mahamat peab kõnet regiooni liidritele Etioopias Addis Abebas 9. veebruaril 2020. Foto: AFP / SCANPIX

Aastal 2013 seadis regionaalne ühendus eesmärgiks peatada kõik Aafrika relvakonfliktid 2020. aastaks.

Lõuna-Aafrika Vabariigi president Cyril Ramaphosa, kes asub Egiptuse riigipea Abdel Fattah al-Sisi järel uueks Aafrika Liidu eesistujaks, teatas kahe uue tippkohtumise võõrustamisest mais. Nendest esimene keskendub samuti relvakonfliktide peatamisele. 

«Me suuname oma fookuse konfliktide lahendamisele üle terve Aafrika mandri, iseäranis neile, mis on pikale veninud,» ütles ta. President tõi prioriteetidena välja Lõuna-Sudaani ja Liibüa. 

Lõuna-Sudaani kodusõda puhkes 2013. aastal ja on nõudnud 380 000 inimelu. Riigis elab sügavas vaesuses miljoneid inimesi. Lõuna-Sudaani presidendil Salva Kiirel ning mässuliste liidril Riek Macharil on uue valitsuse moodustamiseks aega kuni 22. veebruarini. Varasematest tähtaegadest vaenupooled kinni pidanud aga pole. 

Ramaphosa kohtus Lõuna-Sudaani liidritega laupäeval, mille järel Kiir ja Machar kohtusid ka näost näkku pühapäeval. Lõuna-Sudaani valitsuse pressiesindaja sõnul ei jõudnud pooled üksmeelele võtmetähtsusega küsimuses ehk osariikide arvu ja nende piiride määratlemises. 

Liibüas on AL korduvalt kurtnud, et ÜRO jätab regionaalset ühendust rahuprotsessis kõrvale. 

Laupäeval ütles ÜRO peasekretär António Guterres, et ÜRO ja AL on loonud Liibüa küsimuses uue koostööraamistiku. 

AL-i uue eesistuja Ramaphosa sõnul on ühenduse eesmärk «relvad vaigistada» aluseks tema teistele ambitsioonidele, milleks on majandusareng ja võitlus soopõhise vägivalla vastu.

Aafrika Liit teatas pühapäeval veel, et ühenduse eesistujaks saab pärast LAV-i 2021. aastal Kongo Demokraatlik Vabariik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles