Endine Briti minister tegi Bahreinis erakonna suurtoetaja heaks lobitööd (1)

Copy
Liam Fox.
Liam Fox. Foto: Stefan Rousseau/PA Wire/PA Images/Scanpix

Briti valitsuse minister püüdis isiklikult mõjutada Bahreini kuninglikku perekonda, et aidata Konservatiivse Partei suurtoetaja ettevõttel võita mitme miljardi euro suurune rafineerimistehase laiendamise hange, kirjutab The Guardian.

Toona rahvusvahelise kaubanduse ministriks olnud Liam Foxi kohtumine Bahreini kuningliku perekonnaga oli vaid üks mitmest katsest, mille kaudu püüdsid mõjuvõimsad konservatiivid aidata kahtlase taustaga ettevõttel Petrofac võita 5 miljardi dollari (4,5 miljardi euro) suurust hanget. Firmat juhib Konservatiivse Partei suurtoetaja.

Varasemalt oli teada, et Bahreini kuningaperet püüdsid mõjutada ka endised konservatiividest peaministrid David Cameron ja Theresa May. Need katsed leidsid aset enne seda, kui sai avalikuks informatsioon, et Petrofac on korruptsiooniameti uurimise all.

Nüüd avalikustatud dokumentidest on näha, et Fox kirjutas Bahreini kroonprintsile Petrofaci kiitva kirja neli kuud pärast seda, kui korruptsiooniamet teatas uurimise algatamisest seoses arvatava korruptsiooni ja rahapesuga.

Samal päeval, mil korruptsiooniamet teatas 2017. aastal Petrofaci osas uurimise alustamisest, peeti kinni ettevõtte juht Ayman Asfari ja veel mitu töötajat. Ettevõtte kaasasutaja ja suurim osanik Asfari vabastati ilma süüdistust esitamata, kuid uurimine kestab tänini.

Ayman Asfari.
Ayman Asfari. Foto: Petrofac

Asfari ja tema abikaasa annetasid aastatel 2009-2017 isiklikult Konservatiivsele Parteile pea 800 000 naela (941 000 eurot). Ka ministeerium väitis Guardianile saadetud kommentaaris, et Fox ei teinud midagi ebaseaduslikku.

«Valitsus toetab Briti ettevõtteid kodus ja võõrsil, toetades muu hulgas ettevõtteid, kui nad otsivad rahvusvahelisi võimalusi. Nii ka Petrofaci puhul. Toonane kaubandusminister järgis eeskirju ja tegi kõike korrektselt.»

Kommenteerida ei soovitud aga seda, kas Fox küsis nõu selle kohta, kuidas vältida huvide konflikti, võttes arvesse Asfari annetusi Konservatiivsele Parteile.

Petrofac ütles aga, et neid toetati tavapäraste kanalite kaudu ning ettevõttele ulatas abikäe ka Briti suursaadik Bahreinis. Hiljem võitis hanke siiski üks teine firma.

Petrofaci pressiesindaja lükkas tagasi väited huvide konflikti kohta. «Petrofac ei tee poliitilisi annetusi. Kõik Ayman Asfari ja tema pere poolt tehtud annetused on rangelt isiklikud. Täielikult valed on väited, et Asfari annetuste eest saadi valitsuselt paremat kohtlemist,» teatas ettevõte.

Nafta- ja gaasitaristut ehitav Petrofac üritas 2017. aastal võita hanget, et laiendada Bahreini riigi omanduses olevat rafineerimistehast. Samal aastal külastas Bahreini endine peaminister David Cameron, kes reisis kodumaale tagasi Asfarile kuuluva lennukiga. Cameron astus peaministri ametikohalt tagasi aasta varem.

Cameron selgitas, et tegeles Bahreinis erinevate teemadega ja tegi Petrofaci heaks promotööd koos Briti suursaadikuga. Väidetavalt oli see kooskõlastatud ka toonase Briti valitsusega. Cameroni teatel ei makstud talle Bahreini reisimise eest ning toetus Petrofacile pole seotud sellega, et firma toetab Konservatiivset Parteid.

2017. aasta märtsis kirjutas toonane rahvusvahelise kaubanduse minister Fox toonasele peaministrile Mayle, öeldes, et Asfari palus Briti valitsuselt toetust rafineerimistehase laiendamise hankega seoses, kuna firmajuhi hinnangul võiks valitsuse abi olla otsustava tähtsusega.

Foxi palvel kirjutas May Bahreini peaministrile ja ühele Bahreini kuningapere liikmele, et kiita Petrofaci pakkumist. Kiri saadeti päev pärast Foxi ja Asfari kohtumist.

The Guardian sai kätte dokumendid, mis näitavad ka Foxi otsekontakti Bahreini kuningliku perekonnaga 2017. aastal. 11. mail helistas ta Bahreini kroonprintsile Salman bin Hamad al-Khalifale, et Petrofaci pakkumist arutada. Päev hiljem algatas korruptsiooniamet uurimise seoses väidetava altkäemaksu andmise, korruptsiooni ja rahapesuga.

Salman bin Hamad al-Khalifa.
Salman bin Hamad al-Khalifa. Foto: Inetti-Picciarella/Ropi/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Neli kuud hiljem otsustas Fox kroonprintsile ka kirjutada, et Petrofaci pakkumist arutada.

«Hindan väga konstruktiivset suhtlust, mis on toimunud meie valitsuste vahel hanke jooksul,» alustas Fox oma kirja. Ta meenutas, et May oli sama aasta aprillis Bahreini kuningaga kohtunud ja arutanud seda, kuidas leping võiks arendada kahepoolseid majandussuhteid.

«Mõistan, et Petrofaci nähakse selle projekti puhul ühena kahest parimast pakkujast ja seetõttu loodan väga, et nad kutsutakse tagasi, et esitleda oma viimast pakkumist BAPCO-le (Bahreini riiklikule naftafirmale),» kirjutas Fox.

«Petrofac on suutnud mitmel moel oma esialgset pakkumist parandada ja olen kindel, et nõukogu jaoks oleks kasulik anda viimane hinnang lähtuvalt kahe parima pakkumise omadustest.» Minister avaldas soovi ka kroonprintsiga veel rääkida.

Petrofaci juhi Asfari varasid hinnatakse umbes ühe miljardi dollari suuruseks, ettevõtet on ta juhtinud alates 1991. aastast. 2014. aastal nimetas Cameron Asfari üheks 43st peaministri ärisaadikust, kelle Briti valitsus kaubanduse ja investeeringute arendamise nimel välja valis. Eelmisel aastal see programm lõpetati.

Endine Petrofaci juhtivtöötaja David Lufkin ootab hetkel oma karistust. Möödunud aastal tunnistas ta end süüdi 11 juhul altkäemaksu pakkumises aastatel 2011-2016, et kindlustada ettevõttele lepinguid Saudi Araabias ja Iraagis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles