Soomet on tabanud lutikate pealetung

Copy
Voodilutikas. Pilt on illustratiivne.
Voodilutikas. Pilt on illustratiivne. Foto: JEWEL SAMAD/AFP/Scanpix

Soomlastele valmistavad järjest suuremat probleemi lutikad, mille hulk on 2000. aastatel järjest kasvanud.

Soome turva- ja kemikaaliamet (Tukes) hoiatas eelmisel reedel, et kasutatud mööbli koju toomine on suurim risk endale elamisse lutikad saada. Sageli visatakse lutikaid täis mööbel prügikonteinerite juurde, kust see siis uue omaniku leiab, kirjeldab kahjuritõrjeteenust pakkuva Rentokili tehniline juht Jouni Siltala.

Lutikate hulk hakkas Soomes plahvatuslikult kasvama umbes kümme aastat tagasi. Kuna selle kohta pole ametlikke andmeid, siis on ainus infoallikas Soome Taimekaitseühingu iga-aastane küsitlus, millele vastavad putukatõrjet tegevad firmad. Kui 2007. aastal oli lutikatõrjeid vaid käputäis, siis 2017. aastal tehti Soome kodudes lutikatõrjet juba 12 000 – 14 000 korda.

Lutikate leviku põhjuseks arvatakse hoogsamad kolimised ning reisimine ja odavlendude arvukus. Lisaks Soomele on lutikatega hädas ka teised lääneriigid.

Tõhus lutikamürk DDT ehk diklorodifenüültrikloroetaan keelati selle keskkonnakahjulikkuse tõttu 1970. aastatel. Praeguste tõrjeainete suhtes on lutikad aga resistentsed.

Tukesi ekspert Oskari Hanninen rõhutab, et inimesel endal on väga raske kodust ise lutikaid tõrjuda. «Mürk võib lutikaid vaid ajutiselt peletada ja nad liiguvad ühest elamisest teise.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles