Läti ei mõista Taani indu anda ELi kodanik välja kolmandale riigile

BNS
Copy
Lätlased Misāne väljaandmise vastu meelt avaldamas.
Lätlased Misāne väljaandmise vastu meelt avaldamas. Foto: LETA/Scanpix

Läti ei mõista Taani indu anda Euroopa Liidu kodanik lätlanna Kristīne Misāne välja kolmandale riigile, kus on rahvusvahelisel tasandil tuvastatud inimõigusrikkumisi, seisab Läti välisministeeriumi avalduses.

Välisministeeriumi kantsler Andris Pelšs kutsus seoses Läti kodaniku Misāne terendava väljaandmisega Lõuna-Aafrika Vabariigile täna välja Taani saadiku Flemming Stenderi.

Ministri avalduses öeldi, et Läti kutsub taas Taanit üles Misānet mitte välja andma ja ootama ära kõigi õiguslike sammude toimumise ja Taani ringkonnakohtu istungi 14. veebruaril.

Läti ei mõista Taani indu anda ELi kodanik välja kolmandale riigile, eriti arvestades tõsiasja, et Läti on pöördunud mitu korda Taani poole nii poliitilisel kui ka diplomaatilisel tasandil palvega seda mitte teha.

Arvestades, et Misāne alustas protestiks Taani sammude vastu näljastreiki, palub Läti pöörata tähelepanu ka tema tervisele.

Advokaatide sõnul üritab Taani prokuratuur saavutada «kõigi vahenditega» Misāne väljaandmist LAVile. Seetõttu alustas Misāne laupäeval kinnipidamiskohas näljastreiki, et  pöörata tähelepanu Euroopa Liidu kodanike õigustele.

Misāne kaitsjad nimetasid tema väljaandmist 48 tundi enne kohtuistungit «kõrvakiiluks nii Misānele kui ka Lätile», kuna Taani prokuratuur näitab sellega, et lätlased ei ole nende meelest ELi kodanikud, kelle õigusi tuleb kaitsta. 

Misānel on LAVi kodanikuga 2015. aastal sündinud tütar, kuid vanemad läksid tülli ning mees väidetavalt väärkohtles nii naist kui ka tema kaht alaealist last.

Enda ja laste turvalisuse huvides pöördus Misāne 2018. aasta mais Lätti, kuid peeti 2018. aasta detsembris läbi Kopehaageni Mosambiiki lennates Taani võimude poolt kinni, kuna LAV oli kuulutanud ta Interpoli kaudu alaealise röövimise eest tagaotsitavaks. LAVis ootab naist süüdimõistmisel kuni 15-aastane vangistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles