Trump tahab kaubanduskõnelusi Euroopaga

BNS
Copy
President Donald Trump gives a thumbs-up while walking on the South Lawn as he returns to the White House, early Friday, Jan. 31, 2020, in Washington. Trump returned from trips to Michigan and Iowa. (AP Photo/Alex Brandon)
President Donald Trump gives a thumbs-up while walking on the South Lawn as he returns to the White House, early Friday, Jan. 31, 2020, in Washington. Trump returned from trips to Michigan and Iowa. (AP Photo/Alex Brandon) Foto: Alex Brandon/AP

USA president Donald Trump ütles esmaspäeval, et kätte on jõudnud aeg ette võtta kaubanduskõnelused Euroopa Liiduga, mis riigipea hinnangul püstitab uskumatuid tõkkeid Ühendriikide kaupadele.

«Euroopa on meid väga halvasti kohelnud,» ütles Trump Valges Majas kohtumisel osariigikuberneridega.

President tõi välja, et saavutatud on kaubanduslepped Kanada, Mehhiko ja Jaapaniga ning osaline leping Hiinaga.

«Järgmiseks võib olla Euroopa. Me peame nendega väga tõsiselt rääkima,» sõnas Trump.

Euroopa Komisjoni juht Ursula von der Leyen ütles jaanuari lõpus, et Euroopa Liidu ja USA kaubanduslepingu sõlmimine võib olla mõne nädala küsimus.

«Kokkuvõttes oli mul väga hea vestlus USA presidendi Donald Trumpiga,» ütles von der Leyen ajakirjanikele Davosis toimunud majandusfoorumi kõrvalt.

«Ootame, et meil on mõne nädala pärast lepe, millele saame koos allkirjad panna,» lisas von der Leyen.

Tema sõnul hõlmab lepe kaubandust, tehnoloogiat ja energiat.

Von der Leyen ütles seda vaid minuteid pärast seda, kui Trump lahkus Davosist lubadusega pöörata oma tähelepanu Euroopale, kes tema arvates kohtleb USA-d kaubanduses ebaõiglaselt.

USA rahandusminister Steven Mnuchin ütles jaanuari lõpupoolel, et USA jaoks on Brexiti-järgne kaubanduslepe Ühendkuningriigiga prioriteet ning selleni proovitakse jõuda aasta lõpuks.

Mnuchini Suurbritannia ametivend Sajid Javid hakkab kaubanduskõnelusi pidama nii Euroopa Liidu kui Ühendriikidega. 

USA kaubandusminister Wilbur Ross ütles, et Ühendkuningriigil ja Ühendriikidel on kergem leppeni jõuda kui Euroopa Liidul.

«Ühendkuningriigi ja USA vahel on palju vähem probleeme, kui kummalgi meil on Euroopa Liiduga, sest meie majandused on väga sarnased,» ütles Ross.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles