Iraani raketirünnakus sai ajutrauma rohkem kui 100 USA sõjaväelast (1)

Copy
USA sõjaväelased al-Asadi õhuväebaasis pärast Iraani raketirünnakut.
USA sõjaväelased al-Asadi õhuväebaasis pärast Iraani raketirünnakut. Foto: John Davison/Reuters/Scanpix

USA relvajõud teatasid eile, et jaanuaris Iraani poolt Iraagis asuvate USA ja liitlaste sõjaväebaaside vastu korraldatud raketirünnaku tagajärjel tuvastati ajutrauma rohkem kui 100 USA sõduril. Varasemalt teatati, et traumaatilise ajukahjustuse sai 64 ameeriklast.

Iraani revolutsioonikaardi kindrali Qassem Soleimani tapmise eest kättemaksuks korraldatud raketirünnak ei tapnud ühtegi USA sõdurit ega põhjustanud ka koheseid vigastusi. Pentagon teatas aga eile, et seni on rünnaku järel kerge ajutrauma tuvastatud 109 sõjaväelasel, neist 76 on tänaseks teenistusse naasnud.

Vigastatute arvu varjamine ei olnud ilmselt tahtlik samm. Nii hoiatasid ka USA relvajõud mõni nädal tagasi, et vigastatute arv võib tõusta, sest sümptomid ei avaldu kohe ja sõdurid ei pruugi neist kohe teada anda.

Staabiülemate ühendkomitee esimees kindral Mark Milley ütles jaanuaris, et seni on diagnoositud kergeid traumaatilisi ajukahjustusi, kuid diagnoos võib ajaga muutuda. Selliste peatraumade sümptomiteks on peavalud, uimasus, valgustundlikkus ja iiveldus. Traumaatiline ajukahjustus võib ilmneda neuroloogiliste, tunnetuslike või emotsionaalsete häiretena.

Pentagon on korduvalt väitnud, et nad ei ole proovinud peavigastusi varjata ega informatsiooni edastamisega viivitada. Siiski on rünnak tekitanud küsimusi selle kohta, kuidas USA relvajõududes arvatavatest ajutraumadest teada antakse ja kas teemale pööratakse piisavalt tähelepanu.

Jaanuaris sattus kriitika alla ka president Donald Trump, kes püüdis ajutraumasid pisendada. «Kuulsin, et neil on peavalu ja veel paar asja, aga ma ütleks, et see pole väga tõsine,» kuulutas Trump.

Nende sõnade eest kritiseerisid presidenti nii kongressi liikmed kui ka veteranide ühendused. Viimaste aastate jooksul on püütud tõsta teadlikkust ajutraumade tõsiduse osas. Pentagoni andmeil on alates 2000. aastast traumaatilise ajukahjustuse saanud kokku 408 000 USA sõjaväelast. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles