EK president kutsub Londonit ambitsioonikat kaubanduslepet sõlmima

Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen esinemas Euroopa Parlamendis.
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen esinemas Euroopa Parlamendis. Foto: AFP / Scanpix

Brüssel võib nõustuda Ühendkuningriigi täieliku eraldumisega, kuid ärgitab Londonit selle asemel pürgima ambitsioonika vabakaubandusleppe poole, ütles täna Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.

Briti peaminister Boris Johnsoni valitsus on öelnud, et on nõus kauplema Euroopaga ka Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) reeglite alusel, ütles Leyen kõnes Euroopa Parlamendile.

Ta hoiatas aga, et kõik kaubanduslepped tulevad koos reeglitega ja Euroopa kavatseb oma mänguväljakut kaitsta.

«Meil on endiselt oma standardid, millest tuleb kinni pidada,» ütles ta.

Leyen tervitas Johnsoni ambitsiooni teha Ühendkuningriigist vabakaubanduse tšempion. Ta lisas aga et: «Mulle oli väike üllatus kuulda Ühendkuningriigi peaministrit rääkimas Austraalia mudelist.»

«Aga Euroopa Liidul ei ole kaubanduslepingut Austraaliaga. Me kaupleme praegu WTO tingimustel,» märkis ta. «Kui see on brittide valik, siis oleme me sellega nõus ilma igasuguste küsimusteta.»

«Samas on tõsiasi see, et me oleme Austraaliaga kokku leppimas, et see olukord peab lõppema ja me töötame nendega kaubandusleppe kallal,» rääkis Leyen. «Loomulikult võib ÜK rahulduda vähemaga, aga ma isiklikult usun, et me peaks olema palju ambitsioonikamad.»

Ühendkuningriik lahkus Euroopa Liidust 31. jaanuaril pärast 47 aastat blokki kuulumist.

Käesoleva aasta lõpuni kestab üleminekuperiood, mil Brüssel ja London on lubanud pidada kõnelusi uue kaubandusleppe üle.

Üksikasjade osas pole kokku lepitud, kuid London on teatanud, et lahkub Euroopa Liidu ühisturult ja tolliliidust, mis võimaldab praegu piiranguteta piiriülest kaubandust.

«Valitsus on kinnitanud plaani kehtestada impordikontroll EL-i kaupadele pärast üleminekuperioodi lõppu 31. detsembril 2020. aastal,» teatas Briti valitsus esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles