ÜRO: Idlibi põgenikelaine on Süüria kodusõja suurim

Copy
Sõja eest põgenenud lapsed.
Sõja eest põgenenud lapsed. Foto: AFP / Scanpix

Süürias Idlibi piirkonnas on viimastel nädalatel režiimi pealetungi eest pagenud umbes 700 000 inimest; ÜRO andmeil on tegemist kodusõja suurima põgenikelainega. 

«Vaid kümne nädalaga alates 1. detsembrist on umbes 690 000 inimest pagenud oma kodudest Idlibis ja ümbruskonnas,» ütles teisipäeval ÜRO humanitaarabiagentuuri (OCHA) esindaja. «See on meie algse analüüsi kohaselt suurim arv inimesi, kes on pagenud ühe perioodi jooksul alates Süüria kriisi puhkemisest ligi üheksa aasta eest,» ütles David Swanson.

Süüria konfliktis, mis puhkes pärast valitsusvastaseid meeleavaldusi, on hukkunud enam kui 380 000 inimest.

Üle poole Süüria elanikkonnast oli juba relvakonflikti ajal oma kodust põgenenud, kuid režiimivägede viimase pealetungi käigus on need arvud hüppeliselt kasvanud. 

Idlibi provints ja selle ümbruskond võõrustab valitsusvägede ja selle Vene liitlaste operatsioonide eest saabunud sisepagulasi mujalt Süüriast. 

Türgi on hoidnud oma piiri Idlibi provintsiga suletuna. 

Viimane rändelaine langeb kokku talveilmadega. Mõnes piirkonnas on temperatuur langenud alla nulli ning kardetakse humanitaarkatastroofi. «Laagrid ja asulad sisepagulastele on ülerahvastatud, varjupaigad olemasolevates hoonetes on otsa saamas,» hoiatas ÜRO pagulasamet teisipäeval. «Mitmed koolid ja mošeed on täidetud põgenenud perekondadega ning koha leidmine isegi ehitusjärgus hoones on muutunud peaaegu võimatuks.»

ÜRO andmete järgi on Süüria kodusõja ajal riigist põgenenud 5,5 miljonit inimest. Kokku enam kui kuus miljonit on jätnud oma kodu maha, kuid jäänud Süüriasse. 

Süüria sõda peetakse suurima rahvasterände katalüsaatoriks pärast Teist maailmasõda, kirjutas AFP. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles