Usaldus NATO vastu Leedus kasvab, Saksa- ja Prantsusmaal langeb

BNS
Copy
NATO lipp.
NATO lipp. Foto: Reuters / Scanpix

Viimase kümne aastaga on Leedus usaldus NATO vastu suurenenud, samas kui Saksamaal ja Prantsusmaal see vähenes, selgus uurimiskeskuse Pew Research Center sel nädalal avaldatud uuringust.

Uuringu kohaselt hindasid 2019. aastal Leedus allianssi soodsalt 77 protsenti küsitletuid, 2007. aastal oli neid 59 protsenti. 

Ida-Euroopa uuringute keskuse direktor Linas Kojala ütles, et NATO tähtsus on Leedu jaoks määratud ajalooga, suurenenud toetus tuleneb aga riigi poliitikute toetavast suhtumisest ja muutunud geopoliitilisest õhkkonnast.

«See kergendas otsust suurendada kiiresti kaitserahastust. Sõjata Ukrainas ei oleks seda tõenäoliselt juhtunud,» ütles ta.

Saksamaal ja Prantsusmaal on toetus NATO-le vähenenud 73 protsendilt 57-le ja 71 protsendilt 49-le.

Politoloogi hinnangul tingis sellise tulemuse viimaste aastate arutelu NATO tuleviku üle.

«Eurooplased on hakanud rääkima palju sellest, et maailmajao kaitsealgatusi tuleks vaadelda kui alternatiivi või korvamismehhanismi NATO-le, mis võib laguneda, sest iseäranes USA presidendi Donald Trumpi retoorika tõttu on ameeriklaste kohustused sattunud küsimuse alla,» selgitas Kojala teisipäeval BNS-ile.

Pew Research Centeri väitel usaldatakse NATO-t enim Poolas – 82 protsenti küsitletutest, kõige vähem aga Türgis ja Kreekas, kus NATO-t pani pahaks vastavalt 55 ja 51 protsenti küsitletustest.

Pew Research Centeri hinnangul arvavad vaid hollandlased, ameeriklased, kanadalased, inglased ja leedulased, et kui mõnda NATO naaberriiki rünnatakse, peaks riik oma väe sellele appi saatma.

«See on vana mure, mis tekitab mure Washingtoni lepingu 5. artikli kehtivuse pärast. Poliitilisel tasemel oleks vastused kindlasti teistsugused, kuid tähtis on ka avalik arvamus,» ütles Kojala.

Uurimuse käigus küsitleti 19 riigis 21 000 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles