LAV-is mäletatakse 30 aasta möödumist Mandela vabastamisest

Copy
Endine Lõuna-Aafrika Vabariigi president Nelson Mandela.
Endine Lõuna-Aafrika Vabariigi president Nelson Mandela. Foto: Reuters

Lõuna-Aafrika Vabariigis tähistati teisipäeval 30 aasta möödumist Nelson Mandela vanglast vabastamisest. 

«Seda mäletatakse igavesti, kui üht ajaloo kõige mälestusväärsemat päeva,» ütles LAV-i president Cyril Ramaphosa Kaplinnas linnavalitsuse rõdult. 

11. veebruaril 1990 pidas Mandela samast kohast oma esimese kõne kogunenud toetajatele pärast 27 aastat kestnud vangistust. 

«Päev, mil Mandela vabastati, oli päev, mil me kõik teadsime, et apartheid oli surnud ja läbi. See oli hetk, kui maailm seisis otseses mõttes paigal.»

Mandela saadeti vanglasse 1964. aastal väidetava sabotaaži eest. Teda hoiti kinni 27 aastat, sealjuures Robbeni saare, Pollsmoori ja Victor Versteri vanglates. 

Ta vabastati mõni päev pärast seda, kui riigi viimane apartheidiliider F.W. de Klerk tühistas Aafrika Rahvuskongressile (ANC) ja teistele vabastusliikumistele kehtestatud keelu. Mandela väljus 71-aastaselt Paarli vanglast, kuhu oli tulnud talle vastu sajad ANC toetajad. 

Mandela oli LAV-i riigipea aastail 1994-1999, tulles oma leebuse ja sümboolsete käikude abil toime keerulise ülesandega vältida tõsist rassivägivalda.

Apartheidi ehk rassieraldusrežiimi vastu astumisega üleilmselt tuntuks ja kodumaa rahvuskangelaseks saanud Nelson Mandela suri 2013. aasta 5. detsembril oma Johannesburgi kodus pere keskel.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles