New Hampshire´i demokraatide eelvalimised võitis Sanders (3)

BNS
Copy
Bernie Sanders.
Bernie Sanders. Foto: Charlie Neibergall/AP

New Hampshire´i osariigis teisipäeval korraldatud demokraatide eelvalimised võitis USA telekanalite prognooside kohaselt senaator Bernie Sanders, keda toetab praeguse seisuga 25,7 protsenti valijaist. 

Sama osariigi eelvalimistel edestas demokraatide vasaktiiva lipukandja Sanders 2016. aastal Hillary Clintonit. 

Järgnesid partei mõõdukama leeri esindajad. Pärast umbes 90 protsendi häälte kokkulugemist on teisel kohal 24,4 protsendiga South Bendi endine linnapea Pete Buttigieg ja kolmandal 19,7 protsendiga Minnesota senaator Amy Klobuchar.

Neljas on liberaalist Massachusettsi senaator Elizabeth Warren 9,3 toetusprotsendiga ja alles viies endine asepresident Joe Biden 8,4 protsendiga häältest.

«Lubage mul kasutada võimalust, et tänada New Hampshire inimesi tänase suurepärase võidu eest,» lausus 78-aastane Sanders oma juubeldavatele poolehoidjatele, pärast seda kui telekanalid NBC ja ABC olid kuulutanud tema võitu. 

«See võit siin on Donald Trumpi lõpu algus,» ütles Vermonti senaator, lubades taas õiglasemaid makse ja tervishoiureformi. 

Sandersi võit New Hampshire's oli oodatud. Rahul peab soliidse tulemusega olema ka Afganistani veterani Buttigiegi leer, kelle populaarsus viimaste üleriigiliste küsitluste kohaselt kõigub kümne protsendi piirimail.  

«Nüüd liigub meie kampaania edasi Nevadasse, Lõuna-Carolinasse, kogukondadesse üle kogu riigi. Ja me tervitame uusi liitlasi meie liikumisse igal sammul,» sõnas Buttigieg.

Klobuchari reiting New Hampshire's kerkis märgatavalt pärast tugevat esinemist reedesel väitlusel, mis viis ta mööda Warrenist. 

Osariigil on oma väiksusest hoolimata Ameerika poliitilisele maastikule tohutu mõju. New Hampshire võõrustab eelvalimisi alati pärast nominatsiooniprotsessi algust Iowas. 

Analüütikute hinnangul on pärast Iowa võitu ja New Hampshire teist kohta põhjust aasta eest veel üsna tundmatul Buttigiegil tõsiselt silma peal hoida. 

USA demokraatide presidendikandidaadiks pürginud tehnoloogiaärimees Andrew Yang teatas teisipäeval loobumisest, kui New Hampshire´i eelvalimistel jäid tema tulemused ilmselgelt kesiseks. Samal põhjusel loobus ka Colorado senaator Michael Bennet.

Yang loobus, kui osariigis oli loetud 20 protsenti häältest ja ta oli kogunud vaid kolm toetusprotsenti. Bennet kogus praeguse seisuga vaid 0,3 protsenti häältest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles