Indoneesia ei kavatse repatrieerida sadu endisi ISIS-e võitlejaid

Copy
Islamiäärmuslane ISIS-e lipuga.
Islamiäärmuslane ISIS-e lipuga. Foto: Foto ISIS-e propagandavideost

Riigi julgeoleku pärast muretsev Indoneesia ei kavatse tuua tagasi kodumaale ligi 700 oma kodanikku, kes olid liitunud Lähis-Idas sunniitliku äärmusrühmitusega Islamiriik, samas kaalutakse laste repatrieerimist. 

Teema on maailma suurima moslemienamusega riigi teravalt lõhestanud. President märkis sel nädalal, et ei toeta Süüriasse ja teistesse riikidesse kalifaadi nimel võitlema läinud äärmuslaste ja nende perede naasmist. 

Julgeolekuminister Mahfud MD ütles, et tagasi kodumaale ei lubata umbes 689 indoneeslast, teiste seas naisi ja lapsi. Minister põhjendas seda julgeolekumuredega riigis, mis on korduvalt saanud tunda ISIS-e meelsete rühmituste rünnakuid.

«Me otsustasime, et valitsus peab pakkuma julgeolekutagatisi 267 miljonile Indoneesia kodanikule,» lisas Mahfud teisipäeval pärast kohtumist president Joko Widodoga.

«Kui need võõrterroristid koju naasevad, võib neist saada ohtlik uus viirus,» lisas ta. 

Valitsus siiski kaalub «juhtumipõhiselt» kuni kümneaastaste laste naasmist, lubas minister täpsustamata.

Kriitikud on öelnud, et parem oleks endised võitlejad koju tuua ja rehabiliteerida, selle asemel, et riskida nende edasise radikaliseerumisega välismaal.

«Kui valitsus nendega ei tegele, on võimalik nende kasutamine võimsate rühmituste käepikendusena, kes võivad ohustada nii Indoneesiat kui teisi riike,» lausus terrorismiekspert Taufik Andrie.

Islamiäärmuslased on Indoneesiat kimbutanud juba pikka aega. Riigis on kümneid ISIS-ele ja selle vägivaldsele ideoloogiale lojaalseid rühmitusi. 

2018. aastal hukkus mitmes Surabaya linna kirikus korraldatud enesetapurünnakus üle kümne inimese. Mullu püüdsid kaks äärmuslast edutult tappa julgeolekuministrit. Novembris aga õhkis suitsiiidipommar end politseijaoskonnas, vigastades vähemalt tosinat inimest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles