Erdoğan sarjas Venemaad, ähvardas rünnata Süüria vägesid igal pool (6)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: AFP / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ähvardas täna rünnata Süüria valitsusvägesid igal pool, kui tema sõdurid kannatada saavad.

«Ma teatan siinkohal, et ründame nüüdsest režiimivägesid igal pool Sotši leppest hoolimata, kui meie sõduritele vaatluspostidel või mujal vähimatki kahju sünnib,» kuulutas president oma erakonna parlamendiliikmetega kohtudes.

Samas süüdistas Erdoğan Vene vägesid Idlibi provintsi verevalamistes. 

Süürias Idlibi provintsis hukkus pühapäeval režiimivägede suurükitules viis Türgi sõdurit. Türgi vastas omapoolse rünnakuga, milles hukkus väidetavalt 101 Süüria sõdurit.

Süüria valitsusväed on Türgi-Vene Sotši relvarahuleppest hoolimata Vene õhujõudude toel pealetungil Idlibi provintsile, et vallutada tagasi viimased mässuliste alad. 

Türgi sõdurite ja Süüria presidendi Bashar al-Assadi vägede lahingud on pingestanud ka Moskva ja Ankara – konflikti peamiste välisvahendajate – suhteid.

Erdoğan kritiseeris täna Venemaad otsesõnu: «Režiim ründab Vene vägede ja Iraani toel võitlejate abiga pidevalt tsiviilelanikke, paneb toime massimõrvu ja valab verd.»

President kinnitas, et Türgi ei säästa jõudu tõrjumaks režiimiväed tagasi 12 vaatluspunktist, mis rajati Idlibi Sotši kokkuleppega Süüria valitsusvägede pealetungi vältimiseks.

Süüria väed tungivad Ankara hoiatustest hoolimata edasi ja vallutavad küla küla järel.

«Me lööme (režiimiväed) veebruari lõpuks Sotši leppe piiride taha,» kuulutas Erdoğan. «Teeme kõhklematult ja viivitamatult, mis vaja nii maal kui õhus.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles