Koroonaviiruse kahtlusega venelannad põgenesid karantiinist

Copy
Meditsiinitöötajad ja patsient Wuhanis.
Meditsiinitöötajad ja patsient Wuhanis. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Venemaal põgenes üks koroonaviiruse tõttu karantiini pandud naine koos pojaga akna kaudu ja teine naine suutis pääsemiseks rivist välja viia palati elektroonilise lukustussüsteemi.

Koroonaviiruse kahtluse tõttu haiglas karantiini pandud venelannad otsustasid põgeneda. Põhjustena toodi välja koostöövalmiduseta arstid, kehvad tingimused ja hirm nakatumise ees. Venemaa terviseametkonnad pole nende kaebusi kommenteerinud.

Põgeneda otsustati hoolimata sellest, et Hiinast levima hakanud viirusesse on üle maailma nakatunud rohkem kui 40 000 inimest. Venemaal on seni avastatud kaks COVID-19 viiruse haigusjuhtu.

Võimud otsustasid aga kasutusele võtta ulatuslikud meetmed, et viiruse levikut takistada. Selle nimel pandi haiglasse sadu Hiinast tagasi Venemaale tulnud inimesi. Paljud karantiini pandud inimesed on kurtnud ruumide kehva seisukorra ja arstide ebameeldiva suhtumise üle.

Akna kaudu põgenemine

Üks naine sattus koos pojaga karantiini pärast Venemaalt pärit turistide seas populaarse Hainani provintsi külastamist.

Reedel avaldas kasutajanime GuzelNeder all esinenud naine oma loo Instagramis, kus ta kirjutas, et neli päeva pärast Hiinast perepuhkuselt kodulinna Samarasse naasmist tekkis pojal palavik ja köha. Arstid diagnoosisid lapsel hingamisteede viirushaiguse ja andsid emale ning lapsele korralduse haiglas proovid anda. Kuni proovide tulemuste selgumiseni jäeti ema ja laps haiglasse.

Haigla oli lubanud tulemusi kolme päeva jooksul, hiljem pikendati aega viie päevani. Samal ajal oli laps tänu ravimitele juba paranemas. Kui ema püüdis tulemusi välja nõuda, otsustasid meditsiinitöötajad teda aga takistada.

Naine oli enda sõnul mures, sest haiglas ei pööratud reeglitele erilist tähelepanu. Tema väitel viibisid mõned meditsiinitöötajad isolatsioonialal ilma maskita ja heitsid oma kaitseriietuse põrandale.

Tema ärevus kasvas viiendal päeval, mil ta ka ise end halvasti tundma hakkas. Ta palus abikaasal tuua rasedustesti ja sai teada, et on lapseootel. Naise abikaasa vaidles arstidega ja väitis, et naine tuleks raseduse tõttu haiglast välja lasta, sest ta võib nakatuda. Arst vastas, et isegi kui koroonaviiruse test osutub negatiivseks, siis tuleb patsiente 14 päeva karantiinis hoida. 

«Mu poeg oli hüsteerias. Meil polnud teist võimalust peale haiglast akna kaudu ja ilma loata lahkumise,» kirjutas naine.

Politsei küsitles teda põgenemise järel kodus, kuid seni pole talle süüdistust esitatud. «Tänu jumalale on kõik mu pereliikmed elus ja terved,» teatas ta.

Lühise abil vabadusse

Teine karantiinist põgenenud naine kirjutas sotsiaalmeedias, et tal tekkis mõni päev pärast Hainanist Peterburi naasmist kurguvalu. Alla Iljina kutsus kiirabi ja ta viidi koroonaviiruse testide tegemiseks haiglasse, kus meedikud lubasid ta algul 24 tunni pärast koju lasta.

Järgmisel päeval öeldi, et test osutus negatiivseks, kuid naine jäeti kaheks nädalaks karantiini. Ta oli rahulolematu: «Kõik kolm testi näitasid, et ma olen täiesti terve. Miks, kurat, siis mind karantiini pandi?»

Iljina rääkis ajalehele Fontanka, et tema elektrooniliselt lukustatav palat oli kehvas seisus. Naise sõnul ei olnud seal raamatuid, šampooni ega WiFit. Oli vaid prügikast, mida kordagi ei tühjendatud.

Ärritunud naine leidis võimaluse lukk lühise tekitamise abil avada ning eelmise nädala reedel haiglast põgeneda. Iljina sõnul pole politsei ega haiglapersonal teda siiani taga otsinud ja seetõttu arvab ta, et on terve. «Kui ma oleks haige, oleksid nad mind telefonikõnedega lämmatanud,» usub ta.

Eile õhtul kirjutas aga Venemaa meedia, et haigla andis põgenemisest politseile teada ja juhtunu uurimiseks võidakse algatada kriminaalmenetlus.

Venemaal erinevad karantiinireeglid piirkonniti. Mõnes kohas isoleerivad võimud Hiina kodanikke, kes on hiljuti Venemaale tulnud. Teistes piirkondades tuleb aga 14 päeva karantiinis veeta kõigil, kellel esinevad koroonaviirusele sarnanevad sümptomid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles