Bosnia serblased ähvardavad blokeerida keskvalitsust

Copy
Bosnia ja Hertsegoviina.
Bosnia ja Hertsegoviina. Foto: Erki Loigom

Bosnia serblaste liidrid ähvardasid kolmapäeval blokeerida keskinstitutsioonide tööd eesmärgiga vabaneda rahvusvahelistest kohtunikest riigi ülemkohtus.

See on veel üks hoop Bosnia nõrkadele ühisinstitutsioonidele.

Bosnia ja Hertsegoviina on Bosnia sõja lõpetanud 1995. aasta Daytoni rahuleppega jagatud kaheks osaks - Moslemi-Horvaadi Föderatsiooniks ja Serblaste Vabariigiks (Republika Srpska) - kummalgi on oma valitsus ja julgeolekujõud. Pooli hoiavad koos ühised riiklikud institutsioonid.

«Me kas lepime kokku või sellel riigil pole mingit võimalust,» ütles Bosnia kolmikpresidentuuri serblasest liige Milorad Dodik pärast kohtumist serblaste poliitiliste liidritega.

Kohtumisel otsustati, et serblaste esindajad Bosnia keskorganites «lõpetavad osalemise otsuste tegemisel», ütles Republika Srpska president Zeljka Cvijanović ajakirjanikele.

Nad naasevad tööle alles siis, kui Bosnia konstitutsioonikohus reformitakse ja seal töötavad rahvusvahelised kohtunikud lahkuvad, lisas ta.

Bosnia serblastest seadusandjad kohtuvad esmaspäeval, et see otsus kinnitada, ütles Dodik, kes nimetas konstitutsioonikohtut «okupeerivaks tribunaliks».

Kohtul on kolm rahvusvahelist kohtunikku, kelle on nimetanud ametisse Euroopa Inimõiguskohus. Ülejäänud kohtunikud on kaks horvaati, kaks moslemit ja kaks serblast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles