Kreeka saarlased protestivad Ateenas uute pagulaslaagrite vastu

Copy
Lesbose saarel asuv Moria põgenikelaager 6. veebruaril 2020.
Lesbose saarel asuv Moria põgenikelaager 6. veebruaril 2020. Foto: Reuters / Scanpix

Asüülitaotlejaid võõrustavate Kreeka saarte elanikud ja ametnikud korraldasid täna Ateenas protesti uute pagulaslaagrite ehitamise vastu.

Lesbose, Chiose ja Samose saare meeleavaldajad kogunesid Kreeka siseministeeriumi ette, laitmaks maha valitsuse plaan sulgeda praegused rängalt ülerahvastatud laagrid ja rajada nende asemele uued.

Juulis võimule tulnud konservatiivid lubasid laagrid sel aastal sulgeda ja asendada need uute ja väiksemate rajatistega, mis peaksid valmima kümnendi keskpaigaks.

Initsiatiivile on vastu aga kohalikud viielt Egeuse mere saarelt, kus laagrid asuvad. Kohalikud nõuavad asüülitaotlejate kohest kõrvaldamist saartelt.

«Kui nõustume ametlikult 7000 põgenikku majutavate laagrite ehitamisega, siis tegelikkuses võib seal hakata ebaseaduslikult viibima 20 000 kuni 25 000 inimest,» ütles protestile tulenud Samose linnapea Georgios Stantzos.

Lesbose saare migrantide meeleavaldus põgenikelaagri ülerahvastatuse vastu ning asüüliprotsessi venimise vastu 3. veebruaril 2020. 
Lesbose saare migrantide meeleavaldus põgenikelaagri ülerahvastatuse vastu ning asüüliprotsessi venimise vastu 3. veebruaril 2020. Foto: ZUMAPRESS.COM / SCANPIX

Valitsus vihastas sel nädalal kohalikud välja, kui teatas, et maa uute laagrite ehitamiseks võidakse sundvõõrandada.

«Kõnelused ei saa kesta lõputult, on tulnud aeg otsusteks,» ütles valitsuse pressiesindaja Stelios Petsas kolmapäeval, lisades, et maaomanikele makstaks kompensatsiooni.

«Me oleme valmis tegema kõike rahumeelse lahenduse leidmiseks, juhul kui valitsus loobub sundvõõrandamise meetodist,» ütles Põhja-Egeuse kuberner Constantinos Moutzouris.

Valitsuse teatel suudaks uued laagrid majutada 20 000 asüülitaotlejat. Praegustes laagrites on 38 000 põgenikku, kuid need rajati vaid 6200 võõrustamiseks.

Ülerahvastatud põgenikelaagrite vastu on ka seal elavad migrandid, kes on korduvalt korraldanud vihaseid meeleavaldusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles