Etniline konflikt võttis Kasahstanis verise pöörde

Copy
Kasahhide ja moslemitest vähemusrahva dunganite vahel puhkenud konflikti käigus süüdati kümneid maju ja autosid ning elu jätis vähemalt 11 inimest.
Kasahhide ja moslemitest vähemusrahva dunganite vahel puhkenud konflikti käigus süüdati kümneid maju ja autosid ning elu jätis vähemalt 11 inimest. Foto: VYACHESLAV OSELEDKO/AFP/Scanpix

Kasahstani lõunaosas puhkes eelmisel nädalal verine massikaklus kasahhide ja moslemitest vähemusrahva dunganite vahel, kokkupõrkes hukkunute surnukehasid leitakse veel nädal hiljemgi.

Eelmisel nädalal puhkes Masantši elanike vahel massikaklus ja läbi küla kõndisid tõrvikuid kandnud meeste rühmad, kes süütasid elumaju ja kauplusi ning lükkasid ümber autosid. Vägivallas hukkus vähemalt 11 inimest.

Masantši külast levisid rahutused edasi Auhattõi ja Bolanbatõri külasse. Ööl vastu 8. veebruari puhkenud vägivalla tõttu põgenesid sajad inimesed naaberriiki Kõrgõzstani.

Kokku said kahjustada 30 elumaja, 15 kauplust ja 20 autot.

Vägivald oli tingitud kasahhide ja moslemitest vähemusrahva hueide ehk dunganite tülist, mille sarnast pole Kasahstanis olnud mitu aastat. 

Ajakirjanikega rääkinud kasahhi meeste sõnul põhjustas kokkupõrke kahe etnilise grupi vahel pikka aega pulbitsenud vimm. Väidetavalt tunnevad kasahhid pahameelt dunganite vastu, kes on äri- ja kaubandusvaldkonnas enamusrahvast edukamad, kirjutas RFE/RL.

Kui varem teatasid võimud kümnest hukkunust, siis täna avaldas politsei, et Kasahstani Žambõli oblastis avastati veel ühe massirahutustes tapetud inimese surnukeha, millega tõusis konfliktis hukkunute arv 11-ni, vahendas Interfax.

«Žambõli oblasti politseiamet sai 11. veebruaril kell 12.07 teate, et põlenud inimsäilmed leiti Kordai rajoonis Masantši küla kaubanduskeskuse rusude alt, mille katus kukkus tulekahju tõttu sisse,» ütles kohaliku administratsiooni juht Kanat Kulšmanov.

Kasahstani lõunaosas puhkenud rahutustes hävis kümneid maju ja autosid.
Kasahstani lõunaosas puhkenud rahutustes hävis kümneid maju ja autosid. Foto: VYACHESLAV OSELEDKO/AFP/Scanpix

Kokkupõrgetes sai viga üle 140 inimese, vahi alla võeti 47 inimest.

Dunganid ehk hueid on peamiselt Hiinas, aga ka Kasahstanis ja Kõrgõzstanis elav islamiusuline rahvas.

Rahutuste puhkemisel suundusid paljud dunganid vägivalla hirmus Kasahstani ja Kõrgõzstani piirile lootes naaberriigis peavarju leida.

«See oli hirmus. Ma tundsid muret oma perekonna ohutuse pärast. Seisime valves, et neid kaitsta,» kirjeldas Kõrgõzstanis Tokmoki linna haiglas ajakirjanikega rääkinud autojuht Kharsan Subakhunov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles