Süüria parlament tunnistas armeenlaste genotsiidi (1)

Copy
Osmani impeeriumi välja saadetud armeenia põgenikepere.
Osmani impeeriumi välja saadetud armeenia põgenikepere. Foto: Reuters / Scanpix

Süüria parlament tunnistas täna kuni 1,5 miljoni armeenlase tapmise 1915.-17. aastal genotsiidiks, pingestades veelgi suhteid Türgiga.

«Parlament taunib ja tunnistab genotsiidi armeenlaste vastu, mille viis 20. sajandi algul läbi Osmani riik,» on öeldud parlamendi avalduses.

Armeenlased püüavad saavutada rahvusvahelist tunnustust seisukohale, et Osmani impeeriumi tapatalgud aastail 1915-17, milles sai surma 1,5 miljonit inimest, olid genotsiid. 

Türgi ei võta genotsiidisüüdistust mõistagi omaks ning väidab, et Esimese maailmasõja tagajärjel sai surma nii armeenlasi kui türklasi. Ankara esitatud armeenlastest ohvrite arv jääb sadadesse tuhandetesse.

Süüria parlamendi samm võib olla ajendatud Ankara ja Damaskuse pingete süvenemisest viimastel nädalatel seoses lahingutega Süüria opositsiooni kantsis Idlibi provintsis, kus on surma saanud 14 Türgi sõdurit.

Süüria valitsusväed on Venemaa toel detsembrist alates Idlibis pealetungil. Türgi toetab mässulisi ja on viinud Idlibi oma sõdurid.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ähvardas kolmapäeval rünnata Süüria valitsusvägesid igal pool, kui tema sõdurid kannatada saavad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles