Valge Maja endine kantseleiülem sarjas Trumpi ja skeemitamist Ukrainas

Copy
Valge Maja endine kantseleiülem John Kelly.
Valge Maja endine kantseleiülem John Kelly. Foto: Reuters / Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi endine kantseleiülem John Kelly kritiseeris eile tagandamisprotsessini viinud ebaseaduslikku skeemitamist Ukrainas, vahendas ajaleht Atlantic.

Erukindral sarjas ebatavaliselt otsekoheses kõnes ka Trumpi Põhja-Korea ja rändepoliitikat ning sekkumist juhtumisse, kus üht eriüksuslast süüdistati sõjakuritegudes.

Aastail 2017-2019 Valges Majas töötanud Kelly kaitses endist riikliku julgeolekunõukogu Ukraina eksperti Alexander Vindmani, kes tagandamisprotsessil Trumpi vastu tunnistas ja läinud reedel selle eest vallandati.

Vindman esitas kaebuse, kui kuulis Trumpi pidamas oma nüüd kurikuulsaks saanud telefonivestlust Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga, kellelt ta nõudis oma rivaali Joe Bideni uurimist.

Iraagi sõjas teeninud Vindman reageeris, nagu üks ebaseaduslikku käsku kuulnud sõjaväelane peakski, ütles Kelly Drew ülikoolis peetud kõnes, vahendas Atlantic.

«Me õpetame neile: »Ärge täitke ebaseaduslikku käsku. Ja kui teile selline antakse, öelge selle andjale, et see on ebaseaduslik käsk ja siis öelge seda oma bossile,«» lausus Kelly.

Kelly kritiseeris ka Trumpi katseid pidada Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga kõnelusi tuumarelvastuse üle.

«Ta ei loobu kunagi oma tuumarelvadest,» ütles Kelly Kimi kohta. «Ma ei arvanud kunagi, et Kim teeks midagi muud, kui mängiks meiega veidi aega ja seda ta tegi võrdlemisi tõhusalt.»

Samuti sarjas Kelly seda, kuidas Trump kujutab immigrante ohtlikke kriminaalidena. «Tegelikult on valdav enamus neist head inimesed,» märkis ta.

«Nad ei ole kõik vägistajad ja mõrvarid. On vale neid sellisena kujutada. Ma olen presidendiga korduvalt eriarvamusel olnud,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles