Saudi Araabia kroonprintsil pole kavas kohtuda Iisraeli peaministriga (1)

Copy
Plakat kroonprintsi kujutisega Jiddahi linnas.
Plakat kroonprintsi kujutisega Jiddahi linnas. Foto: AMR NABIL/AP

Saudi Araabia välisministeerium lükkas neljapäeval tagasi kuuldused nagu oleks kroonprints Mohammed bin Salmanil kavas kohtuda Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga.

«Plaanis pole mingisugust kohtumist Saudi Araabia ja Iisraeli vahel,» kinnitas välisminister Faisal bin Farhan riigi omanduses olevale telekanalile Al-Arabiya vastates sellega juudiriigi meedia viimase aja väidetele.

«Saudi Araabia poliitika on olnud väga selge ja järjepidev alates konflikti algusest. Pole mingeid sidemeid Saudi Araabia ja Iisraeli vahel ning kuningriik toetab kindalt palestiinlasi,» sõnas minister.

Araabia riikides tekitas äsja laialdast pahameelt Sudaani liidri Abdel Fattah al-Burhani kohtumine Netanyahuga. Sudaani valitsus pidi kinnitama, et kindral ei andnud Iisraeli peaministrile lubadust suhteid normaliseerida.

Netanyahu teatas pärast kohtumist, et lepiti kokku koostöös suhete normaliseerimiseks.

Burhan juhib sõjaväelastest ja tsiviilisikutest moodustanud üleminekunõukogu, mille ülesanne on juhtida Sudaani üleminekut tsiviilvõimule. Sudaani sõjaväejuhid on toetanud Burhani kohtumist Iisraeli peaministriga, mille taga olevat vajadus kaitsta riigi julgeolekut.

Iisrael ja Sudaan on tehniliselt sõjajalal, Bashiri võimu ajal toetas riik islamiäärmuslasi, teiste hulgas Al-Qaedat. 

Netanyahu ütles pärast  kohtumist, et tema arvates on Bashiri-järgne Sudaan hakanud liikuma positiivses suunas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles