Brasiilia president määras uueks kantseleiülemaks kindrali

Copy
Brasiilia presidendikantselei ülemaks määratud kindral Walter Souza Braga Netto.
Brasiilia presidendikantselei ülemaks määratud kindral Walter Souza Braga Netto. Foto: Reuters / Scanpix

Brasiilia president Jair Bolsonaro nimetas neljapäeval uueks kantseleiülemaks tegevväelasest kindrali, tema samm viitab armee võimu suurenemisele paremäärmusliku riigijuhi valitsuses.

Endine sõjaväekapten Bolsonaro teatas Twitteris, et kindral Walter Souza Braga Netto saab omale valitsuskabineti tähtsaima positsiooni.

62-aastane Braga Netto juhtis 2018. aastal Rio de Janeiros üksuseid, mis võtsid linnas üle julgeoleku tagamise föderaalvalitsuse püüetes tulla toime vägivaldse kuritegevusega.

Ta vahetab välja Bolsonaro kauaaegse tsiviilisikust liitlase Onyx Lorenzoni, kes suunati juhtima ministeeriumi föderaalseid sotsiaalabiprogramme.

Samm suurendab Bolsonaro 22-liikmelises administratsioonis sõjaväelaste arvu üheksani. Brasiilias on ka asepresident kindral ning veel mitmed kõrged ametikohad valitsuses on sõjaväelaste käes.

Presidendi kantseleiülema koht kujutab endast üht mõjuvõimsamat positsiooni Brasiilia poliitikas.

2019. aasta jaanuaris ametisse asunud Bolsonaro oli Lorenzonilt hiljuti ära võtnud mitu tähtsat ülesannet ja see võib-olla märgiks pettumusest muutuste aeglase tempo üle.

Vaatlejad nägid muutust valitsuskabinetis kui Bolsonaro katset oluliselt suurendada sõjaväe rolli tema valitsuses.

Ennast süsteemiväliseks pidav president on lubanud Brasilia traditsioonilises poliitilises lehmakauplemises mitte osaleda ja on tuginenud oma plaanide teostamisel sõjaväelastele. Muu hulgas soovib ta teostada turuliberaalseid majandusreforme ja avada Amazonase vihmamets põllumajanduse ja kaevandamise tarbeks.

«Bolsonaro administratsiooni peamised piirjooned jäävad tõenäoliselt muutumatuteks - poliitikaid teostab majandusliberaalne meeskond, bürokraatia organiseerimisega tegeleb tugev ja hästirahastatud sõjavägi ning toetajabaasi mobiliseerib paremäärmuslik ideoloogiline seltskond,» ütles konsultatsioonifirma Eurasia Group.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles