Saksamaal vahistati riigipööret kavandanud äärmuslased

Copy
Saksa politsei korraldas äärmuslastele haarangu.
Saksa politsei korraldas äärmuslastele haarangu. Foto: Imago images/Christian Spicker/Scanpix

Saksa politsei vahistas täna haarangute käigus 12 paremäärmuslast, keda kahtlustatakse rünnaku plaanimises poliitikute, asüülitaotlejate ja moslemite vastu, teatas prokuratuur. Väidetavalt lootis grupeering luua kaose, mis viib riigipöördeni.

Neli peamist kahtlusalust ja nende kaheksa arvatavat toetajat vahistati pärast 13 haarangut kuues liidumaas. Vahistatud olid vanuses 20 kuni 53.

Viie peamise kahtlusaluse ja nende kaheksa toetaja plaan nägi ette kodusõja laadse olukorra tekitamist poliitikute, asüülitaotlejate ja moslemite ründamise kaudu, ütlesid prokurörid.

Rühmitus asutati mullu septembris ja selle lõppeesmärk oli raputada Saksamaa sotsiaal- ja riigikorda, et riik seejärel üle võtta, ütlesid uurijad. Rühmituse looja on väidetavalt 53-aastane Werner, kes elab Augsburgis.

Lisaks viiele peamisele kahtlusalusele olid kaheksa toetajat lubanud neid abistada raha, relvade hankimise ja rünnakutes osalemisega.

Uurijad korraldasid tänase haarangu tegemaks kindlaks, kas kahtlusalustel on juba olemas relvad või muu rünnaku korraldamiseks vajalik varustus.

Väidetavalt suhtlesid rühmituse liikmed sotsialameedia sõnumirakenduste vahendusel, aga paaril korral kohtuti ka silmast silma.

Saksa võimud on paremäärmuslikele rühmitustele rohkem tähelepanu pööranud alates põgenike suhtes sõbraliku poliitiku Walter Lübcke mõrvast mullu juunis ja rünnakust sünagoogile Halle linnas oktoobris. Mõlema juhtumi kahtlusalustel on sidemed paremäärmuslastega.

Siseminister Horst Seehofer teatas detsembris 600 uue töökoha loomisest sisejulgeolekuteenistustes, et paremäärmusliku ohuga tegeleda.

Toona teatas politsei, et on tuvastanud 48 ohtlikku paremäärmuslast, kes võivad plaanida rünnakuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles