Vene suurmufti kutsus ettevaatusele Jumala põhiseadusesse kirjutamisel

BNS
Copy
Vene suurmufti Ravil Gainutdin 2017. aastal.
Vene suurmufti Ravil Gainutdin 2017. aastal. Foto: TASS/Scanpix

Venemaa suurmufti Ravil Gainutdin tunnustas Moskva ja kogu Venemaa patriarhi Kirilli algatuse eest kirjutada Jumal põhiseadusesse, kuid meenutas, et iga usk paneb sellesse sõnasse oma tähenduse, kirjutab ajaleht Kommersant.

«Uskliku inimese ja muftina tunnustan õigeusu patriarhi selle eest, et ta inimestele Loojat meenutab, kui riigi alusseaduste puhul tuleb sellegi poolest lähtuda põhimõttest »ära kahjusta«,» ütles mufti erakonna Õiglane Venemaa esimehele Sergei Mironovile.

Mufti lisas, et iga usk annab sellele sõnale oma tähenduse. «Kui kristluses tähendab see kolme hüpostaasi ühtsust, siis judaism keelab Jumala mainimise ilmaasjata, budismile on aga võõras mõte Jumal-loojast,» selgitas Gainutdin. «Ei tohi lubada olukorda, kus üks või teine sõnastus saaks eri usku inimeste vahel tüliõunaks. Ükskõik millised põhiseaduse muudetused peavad olema Venemaa kodanike liitmiseks, mitte lahutamisele, ja peavad seepärast olema kaalutletud ja läbimõeldud.»

Suurmufti selgitas ajalehele Kommersant: «Põhiseaduse muutmisele tuleb läheneda ettevaatlikult, et mitte rikkuda Venemaa rahvaste ja uskude vahelist rahu.»

Kommersant on varem märkinud, et hulk tavapäraseid kirikuid ja uske nagu evangeelsed kristlased, moslemid, juudid ja budistid ütlesid end toetavat patriarhi ettepanekut kirjutada Jumal põhiseaduse preambulasse, kuid kõik märkisid, et see nõuab sügavaimat läbimõtlemist ja arutamist, sest puutub miljonite venemaalaste tunnetesse ja õigustesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles