Taani otsustas siiski lätlanna Lõuna-Aafrikale välja anda (23)

Copy
Kristīne Misāne.
Kristīne Misāne. Foto: Publicitātes foto

Taani kohus otsustas reedel anda Lõuna-Aafrika võimudele välja Läti kodaniku Kristīne Misāne, keda LAVi võimud süüdistavad enda lapse röövimises.

Ehkki Misāne kaitsja esitas väljaandmise takistamiseks kohtule uued tõendid, leidis prokurör, et seda tehti liiga hilja. Naine antakse LAV-ile üle 20. veebruaril, nii nagu nõudis ka prokurör.

Kuna Misāne alustas näljastreiki, tuli vangla arstil tema tervist kontrollida. Seejärel teatas arst, et kinnipeetul terviseprobleeme pole ja teda võib LAVi saata.

Samaaegselt kohtuistungiga toimus kohtuhoone ees meeleavaldus lätlanna toetuseks.

Läti välisministeerium teatas mõni päev tagasi, et ei mõista Taani indu anda Euroopa Liidu kodanik Kristīne Misāne välja kolmandale riigile, kus on rahvusvahelisel tasandil tuvastatud inimõigusrikkumisi. 

Misāne kaitsjad nimetasid tema väljaandmist 48 tundi enne kohtuistungit «kõrvakiiluks nii Misānele kui ka Lätile», kuna Taani prokuratuur näitab sellega, et lätlased ei ole nende meelest EL-i kodanikud, kelle õigusi tuleb kaitsta.

Välisministeeriumi kantsler Andris Pelšs kutsus seoses lätlanna võimaliku väljaandmisega LAV-ile välja Taani saadiku Flemming Stenderi.

Misāne tuvus LAV-i kodanikuga 2011. aastal ja oli temaga neli aastat suhtes, mille järel mees ühepoolselt selle lõpetas. Misānel on LAV-i kodanikuga 2015. aastal sündinud tütar, kuid vanemad läksid tülli ja mees väidetavalt väärkohtles nii naist kui tema kaht alaealist last, kellest vanem on poiss ja noorem tüdruk.

Enda ja laste turvalisuse huvides pöördus Misāne 2018. aasta mais Lätti, kuid peeti 2018. aasta detsembris läbi Kopehaageni Mosambiiki lennates Taani võimude poolt kinni, kuna LAV oli kuulutanud ta Interpoli kaudu alaealise röövimise eest tagaotsitavaks.

LAVis ootab naist süüdimõistmisel kuni 15-aastane vangistus.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles