Hiina hakkas viiruse leviku peatamiseks raha desinfitseerima

Copy
Hiina rahatähed.
Hiina rahatähed. Foto: Reuters / Scanpix

Hiina on hakanud 1500 inimese elu nõudnud uue koroonaviiruse leviku peatamiseks kasutatud paberraha desinfitseerima ja isoleerima, teatasid täna ametnikud.

Pangad desinfitseerivad jüaane ultraviolettkiirguse ja kõrge temperatuuri abil, panevad siis rahatähed 7–14 päevaks hoiule ning lasevad alles seejärel uuesti käibele, teatas Hiina keskpank pressikonverentsil. Hoiustamisaeg sõltub sellest, kui tõsine on epideemia antud piirkonnas.

Hiinas on uude koroonaviirusse nakatunud üle 66 000 inimese, haigus on levinud rohkem kui kahekümnesse riiki.

Epideemia on toonud kaasa ühiskondlike hoonete desinfitseerimise ja inimestevaheliste kontaktide minimeerimise kampaania.

Puhastusvahendid ja kirurgimaskid said apteekidest otsa juba esimestel päevadel pärast teateid, et riigi keskosast Wuhani linnast on hakanud levima uus koroonaviirus. 

Büroohoonete liftidesse on paigutatud karbid pabertaskurättidega, mida soovitatakse kasutada nupule vajutamiseks. 

Sõidujagamisfirma Didi sunnib juhte iga päev autosid desinfitseerima.

Hiina keskpanga asepresident Fan Yifei teatas täna, et pankadel soovitatakse, kui vähegi võimalik, klientidele uusi rahatähti anda.

Hubei provintsile, kust viiruse levik alguse sai, anti erandkorras välja nelja miljardi jüaani väärtuses uusi rahatähti, lisas Fan. Sellega loodetakse tagada rahva tervis raha kasutades, sõnas ta.

Paberraha desinfitseerimise mõju ulatus jääb pisut kahtlaseks, sest hiinlased eelistavad viimastel aastatel üha enam mobiilimakseid sularaha kasutamisele.

2017. aasta küsitlusest selgus, et ligi kolm neljandikku Hiina vastajaist tuleks terve kuu toime, kasutamata sularaha rohkem kui 100 jüaani.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel võib viirus levida lisaks piisknakkusele ja otsekontaktile nakatunud isikuga ka saastunud esemete kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles