Poola populistlik võimupartei toetab Duda tagasivalimist presidendiks

Copy
Poola president Andrzej Duda esinemas võimuerakonna Seadus ja Õiglus (PiS) parteikonvendil, kus kinnitati toetust tema tagasivalimisele.
Poola president Andrzej Duda esinemas võimuerakonna Seadus ja Õiglus (PiS) parteikonvendil, kus kinnitati toetust tema tagasivalimisele. Foto: AP / Scanpix

Poola parempopulistlik võimupartei Seadus ja Õiglus (PiS) teatas täna toetusest president Andrzej Duda tagasivalimisele 10. mail peetavatel riigipea valimistel.

Parteikonvendil, millega käivitati ametisoleva presidendi kampaania teiseks viieaastaseks ametiajaks, ütles PiS-i liider Jarosław Kaczyński, et Andrzej Duda on erakonna "unistuste kandidaat".

Endine PiS-i liige Duda on toetanud Poola valitsuse populistlikku poliitikat, seal hulgas muudatuste tegemist kohtusüsteemi, mida Euroopa Liit on tauninud kui ebademokraatlikku sammu.

Avaliku arvamuse uuringute põhjal on Duda Poola kõige populaarsem poliitik, kuid valimisvõiduks läheb ilmselt vaja ka teise vooru korraldamist 24. mail.

Tema peamiseks vastaseks on parlamendi asespiiker Małgorzata Kidawa-Błońska, keda toetab peamine opositsioonierakond Kodanikeplatvorm.

Presidendiks püüdlevad ka katoliiklikust tsentristist uustulnuk Szymon Hołownia, vasakpoolne Euroopa Parlamendi liige, avalikult gei Robert Biedroń, talurahvapartei juht Władysław Kosiniak-Kamysz ja paremäärmuslik parlamendiliige Krzystof Bosak.

Tagasi üles