Iraani president välistas tagasiastumise

Copy
President Hassan Rouhani.
President Hassan Rouhani. Foto: /AP

Iraani president Hassan Rouhani välistas pühapäeval tagasiastumise ja lubas jääda presidendiks kuni oma ametiaja lõpuni.

Hiljuti on Iraanis ringelnud kuulujutud, et 71-aastane president, kelle teine ja viimane ametiaeg järgmisel aastal lõpeb, plaanib ametist enneaegselt lahkuda. Presidendi kantselei on kuuldusi eitanud.

Rouhani valitsust on kritiseeritud Iraani täbara majandusolukorra pärast, mida on hullemaks teinud USA sanktsioonid, ja väidetava suutmatuse eest viia täide valimislubadusi.

Usaldust valitsuse vastu on vähendanud muu hulgas Ukraina reisilennuki allatulistamine 8. jaanuaril. Käremeelsemad heidavad Rouhanile ette ka tuumalepet suurvõimudega, mis läks luhta kui Ühendriigid sellest ühepoolselt taandusid.

«Minu tagasiastumine ei oleks kuigi loogiline. Me oleme andnud rahvale lubadusi ja me jätkame nende lubaduste täide viimist,» ütles Rouhani, lubades seista vastu USA survele.

«Mõte nende hiljutiste probleemide tõttu lahkuda ei ole mulle kordagi pähe tulnud,» lisas ta.

Rouhani tunnistas, et on pakkunud tagasiastumist kahel korral, kuid riigi kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei ei lubanud tal seda teha.

«Esimestel kuudel pärast valimisi ütlesin ma kõrgeimale juhile: «Kui sa arvad, et mingil põhjusel suudab keegi teine või teine valitsus riiki paremini teenida, olen ma valmis lahkuma,»» rääkis Rouhani.

«Ta oli sellele kategooriliselt vastu,» lisas president.

Rouhani sõnul tõstatas ta sama küsimuse ajatollaga ka pärast teist valimisvõitu.

«Ma ei lubaks valitsusel oma kohustustest taanduda isegi tund varem, rääkimata kuust või nädalast varem,» tsiteeris Rouhani Khamenei vastust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles