Koroonapaanikas Hongkongis röövis relvastatud jõuk tualettpaberit

Copy
Ostlejad haaramas Hongkongi poes tualettpaberipakke.
Ostlejad haaramas Hongkongi poes tualettpaberipakke. Foto: Kin Cheung / AP / Scanpix

Uue koroonaviiruse tagajärjel surnute arv kasvas Hiinas 1770 inimeseni, kui haiguskoldes Hubei provintsis suuri veel sadakond inimest. Hongkongis, kus seni on surnud üks inimene, on vallandunud aga ostupaanika ning viirusest tingitud kaubanappuse olukorras toimus muu hulgas ka relvastatud rööv, kus jõuk viis vägivaldselt kaasa sadu rulle kempsupaberit.

Politsei teatel peatasid kolm meest täna varahommikul veoki Mong Koki ostukeskuse ees. See töölisklassi piirkond on tuntud organiseeritud kuritegelike rühmituste ehk triaadide poolest.

«Kolm noaga relvastatud meest ähvardasid autojuhti ning röövisid temalt tualettpaberit rohkem kui 1000 Hongkongi dollari ehk 130 USA dollari väärtuses,» ütles politsei pressiesindaja AFP-le.

Vetsupaberist on saanud Hiina erihaldusprovintsis võimude rahustavatest kinnitustest hoolimata kuum kaup. Ostukeskused ei ole suutnud piisavalt kiiresti oma varusid täiendada, mis omakorda on toonud kaasa pikad järjekorrad ja avamise järel välgukiirusel tühjenevad kaubariiulid. 

Lisaks tualettpaberile on tormi joostud ka riisile ja makaronidele, aga ka käte- ja muudele puhastusvahenditele. 

Hüsteeria, mis vallandus Hongkongis koroonaviiruse epideemia puhkemisega, on osaliselt tingitud linna traagilisest lähiajaloost surmavate haigustega võitlemisel. 2003. aastal suri raskekujulise ägeda respiratoorse sündroomi ehk SARSi tagajärjel 299 hongkonglast. Ka see tõbi sai samuti alguse Mandri-Hiinast, kus seda algul varjati. See aga omakorda põhjustas sügava usaldamatuse võimude vastu tervishoiuküsimustes. 

Lisaks tuleb praegune viirusepuhang ajal, mil linna Pekingi-meelse valitsuse reiting on pärast kuid kestnud demokraatiameelseid proteste rekordiliselt madal.

Võimud on ostupaanika pannud internetis levivate kuulujuttide arvele ning kinnitanud, et toidu ja majapidamistarvete varud on stabiilsed.

Nakkusjuhte Hiinas üle 70 000

Hiina võimude teatel kasvas viimase ööpäevaga uute koroonaviiruse juhtumite registreerimine pisut – uusi viirusjuhte registreeritu 2048, mida on 39 jagu rohkem kui päev varem. Ühtekokku on Hiinas registreeritud nüüd vähemalt 70 548 nakkusjuhtumit. Viirusesse Covid-19 suri veel 105 inimest.

Samas tervenenuks loeti 10 844 patsienti, kes pääsesid haiglast välja.

Arstid aitamas koroonaviirusesse nakatunud patsienti Wuhani haiglas.
Arstid aitamas koroonaviirusesse nakatunud patsienti Wuhani haiglas. Foto: Chinatopix/AP/Scanpix

Enamik surmi ja haigusjuhte on Hubei provintsis, kus Covid-19ks ristitud viirus detsembris esmalt välja ilmus ja hiljem üleriigiliseks epideemiaks kasvas. 

Piiritaga üha laiem levik

Kuigi väljaspool Hiinat on koroonaviirust registreeritud vaid mõnesajal inimesel, on hakanud kasvama mure haiguse laiema leviku pärast, sest viimasel ajal on esinenud haigusjuhte, millel puudub selge side Hiina ja viiruse algkoldega.

Suurim haiguskolle väljaspool Hiinat on Jaapanis Yokohamas ankrus seisev kruiisilaev Diamond Princess, kus nakkusjuhtumite arv on kiiresti kasvanud 355ni sellest hoolimata, et reisijad on 14-päevase karantiini ajaks oma kajutitesse suletud. 

Mitmed riigid pole rahul viisiga, kuidas Jaapan on alusega ümber käinud. USA toimetas oma kodanikud laevalt ära ning sama plaanivad Washingtoni eeskujul veel Kanada, Austraalia, Itaalia, Iisrael ja Hongkong. 

Täna varahommikul võtsid pealaest jalatallani kaitseriietuses juhtidega bussid ameeriklastest reisijad pärast passikontrolli läbimist laevalt peale ja toimetasid lennukitele. Mingit tervisekontrolli selles etapis läbi ei viidud. 

USA evakueeris 14 nakatunut

Samas peagi selgus, et enam kui 300 USA kodaniku ja nende pereliikme seas, kes evakueeriti laevalt, oli 14 inimest, kelle koroonaviiruse proov oli positiivne, teatas USA välisministeerium. 

Reisijad olid juba kruiisilaevalt Diamond Princess lahkunud ja valmistusid tellimuslennuga Ühendriikidesse naasma, kui USA ametiisikuid teavitati, et neist 14 olid andnud päev varem Covid-189 viiruse suhtes positiivse analüüsi.

Positiivse viirusproovi andnud isikud paigutati äärmiselt turvaliselt evakuatsioonilennuki eraldatud ossa ja isoleeriti ülejäänud reisijatest. «Need isikud on kogu lennu vältel teistest reisijatest isoleeritud,» teatasid USA välis- ja terviseministeerium. 

USA suursaatkond Jaapanis kinnitas, et kaks lennukit on Jaapanist teel Ühendriikidesse. Pardalviibijatel seisab ees 14-päevane karantiin USA pinnal. 

Osa laeval olevaid ameeriklasi siiski tõrjus valitsuse pakkumise, olles juba niigi laeval pea kaks nädalat karantiinis olnud. 

«Mu tervis on korras. Ja mu kahenädalane karantiin läbi saamas. Miks ma peaksin tahtma minna bussi koos inimestega, kes võivad olla nakatunud,» kirjutas Twitteris laeval koos abikaasaga viibinud advokaat. 

Ristluslaeva reisijad laili üle ilma

Veelgi enam muret teeb aga asjaolu, et Kambodžas eelmisel neljapäeval maabunud kruiisilaeva Westerdam reisijad võivad olla juba kandnud koroonaviirust laiali mitmesse riiki. Laeva omanikfirma püüab nüüd ajada klientide jälgi, kuna ühel pardal olnud USAst pärit naisel tuvastati pärast lennureisi Kambodžast Malaisiasse Covid-19 viirus.

Nakatunud naisega lendasid Malaisiasse veel 137 Westerdami pardal olnud reisijat, kes nüüd on omakorda lennanud laiali üle maailma ning võivad olla viirust selle käigus edasi levitanud.

Kruiisilaev Westerdam seismas Kambodžas Sihanoukville'i sadamas.
Kruiisilaev Westerdam seismas Kambodžas Sihanoukville'i sadamas. Foto: CLARE BALDWIN / REUTERS / SCANPIX

Kruiisilaeva omanikfirma Holland America teeb enda kinnitusel tihedat koostööd nii Malaisia kui ka Kambodža võimude, aga ka Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) ja USA haiguskontrolli keskusega.

Sihanoukville’i sadamas seisva Westerdami pardal on endiselt 233 reisijat ja 747 meeskonnaliiget. Kui seni lubasid Kambodža võimud inimestel pardalt lahkuda gruppidena vastavalt sellele, mis ajaks neil olid lennupiletid riigist lahkumiseks, siis nüüd on inimestel keelatud laevalt maale tulla.

Osa laeva reisijaid ootab praegu edasilende Phnom Penhis. Ristluslaeval olnud Christina Kerby kirjutas sotsiaalmeedias, et Kambodža tervishoiuministeerium oli andnud neile korralduse jääda oma hotellitubadesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles