Leedu president kutsus astuma vastu Baltimaade ajaloo võltsijatele (10)

BNS
Copy
Leedu president Gitanas Nausėda.
Leedu president Gitanas Nausėda. Foto: Reuters / Scanpix

Leedu president Gitanas Nausėda kutsus üles astuma vastu Leedu ja teiste Baltimaade ajaloo võltsijatele.

«Oleme valmis kriitiliselt ja ausalt oma minevikku hindama, kuid me ei ole valmis leppima mõningate väärnarratiive levitavate jõudude püüdlustega. Sellega seoses on mul kahju, et ajalugu kasutatakse endiselt poliitilistel eesmärkidel ja seda püütakse tõmmata isegi rahvusvahelistesse organisatsioonidesse nagu Euroopa Nõukogu. Kutsun üles astuma ühiselt vastu manipulatsioonidele ja saavutada see, et mitte keegi ei saaks ajalugu poliitikat teenima panna,» ütles Nausėda täna Leedus akrediteeritud diplomaatidele.

Baltimaade ja Poola ning Venemaa vahel on kerkinud tüli Molotovi-Ribbentropi pakti hindamise üle.

Nausėda nimetas diplomaatidele Leedu kolm prioriteeti: maailma leppimatuteks geopoliitilisteks ja majandusblokkideks lõhenemise vähendamine, üle ilma partnerite otsimine ja pehme jõu arendamine. Samavõrd arvas ta, et Leedu peaks osalema rände ja keskkonna halvenemise ennetamises.

«Näeme endiselt reeglitel põhineva maailmakorra kindlaima tagatisena lääne ühisväärtusi. Peame säilitama demokraatlike riikide ühtsuse ja otsustavuse, et seista vastu rahvusvahelise õiguse rikkumise katsetele või suurendada sõjaohtu meie naabruskonnas ja kogu maailmas,» ütles president. 

Nausėda sõnutsi pooldab Leedu kindlat Atlandi-ülest liitu, sest see on Lääne ühtsuse alus.

«Läänele orienteerumine ei tohi piirata meie unistusi ja ambitsioone. Seepärast pöörab lähiaja välispoliitika palju tähelepanu majandusdiplomaatiale ja püüab avada uusi suundi, eriti majanduskoostöös. Hea meel on näha Leedu ettevõtjaid avastamas Aasia, Aafrika ja Kesk-Ida turge,» lisas ta.

Kolmas ülesanne, pehme jõu arendamine tähendab presidendi sõnul eelkõige Leedu soodsa kuvandi kinnistamist maailmas.

Nausėda võõrustas presidendilossis 69 saadikut ja ajutist asjurit.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles