Riisalo Misāne juhtumist: iga riik annaks ta välja (8)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Kristīne Misāne tütrega. 
Kristīne Misāne tütrega. Foto: Erakogu

Riigikogu liige Signe Riisalo tõdes, et iga riik peaks andma Läti kodaniku Kristīne Misāne Lõuna-Aafrika Vabariigile välja, nagu teeb seda Taani, sest seda nõuab rahvusvaheline konventsioon.

Riisalo selgitas «Ringvaates», et lapserööv on Haagi rahvusvahelise eraõiguse konventsiooni järgi aastast 1980 reguleeritud tsiviilõiguslik olukord. Lapse rööv on see, kui üks neist inimestest - tavaliselt ema või isa -, kellel on lapse hooldusõigus, viib lapse üle piiri teise riiki ja tal pole selleks teise vanema nõusolekut, vahendab ERRi uudisteportaal.

Misane oleks võinud Riisalo hinnangul algusest peale teisiti käituda ja loota rohkem LAV-i õiguskaitsesüsteemile, et vägivaldsest perest välja tulla.

Riisalo tõi samas välja, et Taani andis varem Lätile võimaluse, millest Läti kohus aga loobus.

Reedel, 14. veebruaril otsustas Taani kohus anda Misāne välja Lõuna-Aafrika Vabariigile, kus teda ähvardab kuni 15 aasta pikkune vangistus.

Ehkki Misāne kaitsja esitas väljaandmise takistamiseks kohtule uued tõendid, leidis prokurör, et seda tehti liiga hilja. Naine antakse LAV-ile üle 20. veebruaril, nii nagu nõudis ka prokurör.

Kuna Misāne alustas näljastreiki, tuli vangla arstil tema tervist kontrollida. Seejärel teatas arst, et kinnipeetul terviseprobleeme pole ja naise võib LAVi saata.

Misāne tuvus LAV-i kodanikuga 2011. aastal ja oli temaga neli aastat suhtes, mille järel mees ühepoolselt selle lõpetas. Misānel on LAV-i kodanikuga 2015. aastal sündinud tütar, kuid vanemad läksid tülli ja mees väidetavalt väärkohtles nii naist kui tema kaht alaealist last, kellest vanem on poiss ja noorem tüdruk.

Enda ja laste turvalisuse huvides pöördus Misāne 2018. aasta mais Lätti, kuid peeti 2018. aasta detsembris läbi Kopehaageni Mosambiiki lennates Taani võimude poolt kinni, kuna LAV oli kuulutanud ta Interpoli kaudu alaealise röövimise eest tagaotsitavaks.

Läti välisminister Edgars Rinkevics soovitas esmaspäeval valitsusele pöörduda Kristīne Misāne küsimuses Euroopa Inimõiguste Kohtusse.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles