Kahjunõuded seksuaalse väärkohtlemise eest ajasid USA skaudid pankrotti

Copy
USA skaudiühendust reklaamiv plakat organisatsiooni kontori seinal Oremis Utah’ osariigis.
USA skaudiühendust reklaamiv plakat organisatsiooni kontori seinal Oremis Utah’ osariigis. Foto: George Frey / AFP / Scanpix

USA skaudiorganisatsioon esitas pankrotiavalduse, et tagada kahjuhüvitiste maksmine noorteühenduse liikmeks oleku ajal seksuaalse ärakasutamise ohvriks langenud inimestele.

Organisatsiooni on kaua süüdistatud noorukitest liikmete seksuaalse väärkohtlemise süstemaatilises varjamises ja suutmatuses juurida välja pedofiile, kes kasutavad 110 aastat vana liikumist lastele ligipääsemiseks.

Pankrotimenetlus lubab ohvritele hüvitist maksta loodavast kahjuhüvitiste fondist ja samuti annab see ühendusele võimaluse kohalikul tasandil tegutsemist jätkata, teatas USA skaudiorganisatsioon Boy Scouts of America (BSA).

«BSA tunneb kõigile ahistamise ohvritele kaasa ja palub siiralt vabandust kõigilt, kes skaudiks oleku ajal kannatasid,» ütles liikumise juht Roger Mosby.

USA skaudiorganisatsioonil on olemas «Perversiooni toimikutena» tuntud nimekiri enam kui 7800 ahistamises kahtlustatavast isikust.

Sama mõtet väljendas oma avalikus kirjas ka BSA tegevjuht Jim Turley. «Ma tahan teile teada anda, et me usume teid, me peame vajalikuks teile kompensatsiooni maksta ja meil on paigas programm, et tasuda teie ja teie perekonna nõustamise eest,» selgitas ta.

Alates 1944. aastast on seksuaalse väärkohtlemise ohvriks langenud üle 12 000 skaudi, ütles ohvrite advokaat Jeff Anderson mullu.

Tema sõnul on organisatsioonil ka nimekiri enam kui 7800 ahistamises kahtlustatavast isikust. «Perversiooni toimikutena» tuntud nimekirja olemasolu sai avalikuks 2012. aastal ühe kohtuprotsessi käigus.

Advokaatide kinnitusel on viimastel kuudel aga võtnud nendega ühendust terve hulk endisi skaute, kes on tuvastanud veel sadu ahistajaid, keda eelmainitud nimekirjas pole.

«Kui sa oled kunagi kaalunud asjast teatamist, siis nüüd on selleks aeg,» laus pikalt skautidega seotud juhtumites ohvreid esindanud advokaat Tim Kosnoff, kes kuulub ka juristide meeskonda, kes asutas ohvrite ühingu Ärakasutatud Skaudid.

Boy Scouts of America asutati 1910. aastal ja sellel on umbes 2,4 miljonit 5–21-aastast liiget.

Viimasel ajal on ühendus olnud siiski hädas kahaneva liikmeskonnaga – veel 1970. aastatel oli skautidel USAs kaks korda rohkem liikmeid kui praegu.

Et noori meelitada, on skaudid muutnud liikmeks astumise tingimusi, lubades alates 2013. aastast saada skaudiks avalikult homoseksuaalsetel noortel, kaks aastat hiljem lubati neil asuda ühenduses liidripositsioonile ning 2017. aastal hakati skautide sekka vastu võtma ka tüdrukuid.

Probleemid väärkohtlemisega on ühendust saatnud aga aastakümneid. Juba 1935. aastal kirjutas The New York Times, et skaudiühenduse dokumentides oli kirjeldatud sadu endisi liidreid kui väärastunuid.

USA skaudiorganisatsioon pole sugugi esimene ühendus, mis on taotlenud seksuaalse väärkasutamise süüdistuste tõttu pankrotti, sama on teinud mitu katoliku piiskopkonda ning USA võimlemisliit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles