Merkeli partei juhiks kandideerib endine keskkonnaminister

Copy
Norbert Röttgen.
Norbert Röttgen. Foto: Imago/ScanPix

Endine Saksa keskkonnaminister Norbert Röttgen teatas täna esimese tuntud poliitikuna ametlikult soovist kandideerida kantsler Angela Merkeli paremtsentristliku Kristlik-Demokraatliku Partei (CDU) juhiks.

Röttgen (54) on praegu parlamendi väliskomisjoni esimees.

Tema kandideerimissoov tuli ootamatult ja tema väljavaateid seni enim tähelepanu pälvinud potentsiaalsete kandidaatide - endise CDU parlamendifraktsiooni esimehe Friedrich Merzi, Nordrhein-Westfaleni liidumaa peaministri Armin Lascheti ja tervishoiuministri Jens Spahni - vastu ei peeta kuigi heaks.

CDU senine esimees ja Merkeli eeldatud mantlipärija Annegret Kramp-Karrenbauer võitis Merzi ja Spahni 2018. aasta esimehevalimistel. Möödunud nädalal teatas ta aga, et ei kandideeri kantsleriks ja lahkub ka parteijuhi ametist, kuid jääb edasi kaitseministriks.

Alates 2005. aastast Saksamaad juhtinud Merkel on teatanud, et järgmistel parlamendivalimistel ta viiendaks ametiajaks kantsleriks ei kandideeri. Valimised on ilmselt järgmise aasta lõpus.

Merkel vallandas Röttgeni keskkonnaministri kohalt, kuna ta tõi 2012. aastal Nordrhein-Westfalenis CDU-le hävitava kaotuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles