Läti taotleb uute tõendite najal Taanilt oma kodaniku väljaandmist (3)

Copy
Kristīne Misāne tütrega. 
Kristīne Misāne tütrega. Foto: Erakogu

Läti peaprokuratuur esitas täna Taanile taotluse anda enda kodanik Kristīne Misāne neile välja, kuna nendeni on jõudnud uued tõendid, mille valguses saab naisele esitada kriminaalsüüdistuse mitme eri paragrahvi alusel ning seega nõuda tema kohtu alla andmist Lõuna-Aafrika Vabariigi (LAV) asemel Lätis.

Läti prokuratuuris algatati täna pealelõunal Misāne suhtes menetlus kriminaalseadustiku kolme erineva paragrahvi alusel.

Üks süüdistustest käsitleb suutmatust järgida lapse hooldusõigust puudutavaid kohtuotsuseid. Talle süüks pandava teo eest on karistusena ette nähtud ajutine vabadusekaotus, ühiskondlikult kasulik töö või trahv.

Selles punktis oli Läti valmis Misānele varemgi süüdistust esitama, kuid võimude väitel ei saaks nad selle alusel ise oma kodanikku Taanilt välja nõuda, kuna süüdistus oma lapse röövimises pole riigis karistatav enam kui ühe aasta pikkuse vabadusekaotusega, mis on aga eeltingimuseks, et esitada Taanile Euroopa väljaandmistaotlus.

Riia Vidzeme piirkonnakohus otsustas täna, et tulenevalt süüdistustest tuleks Kristīne Misāne vahi alla võtta.

Eile prokuratuuri jõudnud uute tõendite valguses algatati nüüd aga Misāne suhtes kriminaalasi paragrahvi alusel, mis käsitleb teise isiku finantsvara varastamist, hävitamist, kahjustamist või ebaseaduslikku kasutamist. Selle eest on ette nähtud maksimaalselt viie aasta pikkune vanglakaristus.

Lisaks on tõstatatud süüdistus dokumendi võltsimises, mis on maksimaalselt karistatav kuni nelja-aastase vangistusega.

Riia Vidzeme piirkonnakohus otsustas täna, et vastavalt sellele süüdistusele tuleks Misāne vahi alla võtta ning see annab Läti prokuratuurile ka aluse esitada naise suhtes Euroopa väljaandmistaotlus.

Läti kodanik Kristīne Misāne on olnud Taanis vahi all alates 2018. aasta lõpust. Ta peeti kinni Kopenhaageni lennujaamas, kuna LAV oli andnud tema suhtes välja rahvusvahelise vahistamiskäsu seoses oma lapse röövimise ja muude väidetavate kuritegudega.

Taani kohus otsustas läinud reedel Misānet vahi alt mitte vabastada, mis sisuliselt tähendab, et tema väljaandmine Lõuna-Aafrika Vabariigile peaks viidama ellu 20. veebruaril.

Misāne tutvus Lõuna-Aafrika Vabariigi kodanikust mehega 2011. aastal ning neli aastat hiljem sai paar lapse. Peagi tekkisid neil aga tülid, mis esialgu olid ajendatud rahalistest küsimustest. Väidetavalt otsustas mees seepeale suhte lõpetada ning hakkas kasutama vägivalda nii Misāne kui paari ühise lapse ja naise varasemast suhtest pärit lapse suhtes.

Tundes muret enda ja oma laste turvalisuse pärast, kolis Misāne nendega koos 2018. aasta mais Lätisse. Sama aasta detsembris suundus ta Kopenhaageni kaudu ärireisile Mosambiiki, kuid võeti poolel teel Interpoli orderi alusel kinni.

Lõuna-Aafrikasse väljaandmise korral ähvardab naist kuni 15-aastane vanglakaristus.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles