Vene preestri väitel on vabaabielus naised palgata töötavad prostituudid (6)

Copy
Vene õigeusu kiriku ülempreester Dmitri Smirnov.
Vene õigeusu kiriku ülempreester Dmitri Smirnov. Foto: Mihhail Teretšenko / TASS / Scanpix

Venemaa kõrge kirikuisa Dmitri Smirnov põhjustas idanaabrite juures pahameeletormi, kui väitis, et kõik kaasaga ilma ametlikult abielus olemata koos elavad naised on justkui prostituudid, lihtsalt nad ei saa selle eest raha.

«Meie naised ei mõisa ise, mis on abielu,» lausus Vene õigeusu kiriku perekonnakomisjoni kuuluv ülempreester Smirnov ühe usuühenduse kogunemisel. «Keegi ei taha öelda: «Ma olen tasuta prostituut.» Nii et nad ütlevad: «Ma olen vabaabielus.» Tõesti? Sa lihtsalt pakud tasuta teenuseid – see on kõik. Ja keegi ei pea sind abikaasaks.»

Kirikuisa jätkas mehega koos elavate naiste sarjamist: «Kas on nii raske abielu registreerida? Ei, see pole üldse keeruline.»

Sotsiaalmeedias puhkes preestri sõnade avalikuks saamise järel pahameeletorm. Oli neid, kes märkisid Twittersi näiteks, et ärkasid hommikul üles avastusega, et neist olid järsku lõbutüdrukud saanud.

Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova päris aga Facebookis, kuidas tuleks nimetada mehi, kes elavad vabaabielus.

Metropoliit Ilarion, kes juhib Moskva patriarhaadi juures abieluväliste suhete ametit, palus eile küll Smirnovi sõnade pärast vabandust, kuid väitis samas, et preester ei soovinud kedagi pahandada.

«Ma palun vabandust suure hulga naiste ees, kes tundsid end solvatuna selle preestri šokeerivast avaldusest,» teatas metropoliit, õigustades Smirnovi sõnavõttu sellega, et kirikuisal olid head kavatsused abielu ja perekonna kaitsmisel.

Smirnovi väljaütlemise suhtes olid kriitilised ka paljud konservatiivsed Kremli-meelsed ametnikud ja eksperdid.

Kremli inimõiguste ja tsiviilühiskonna nõuandekogu asejuht Irina Kirkora rõhutas, et otsus oma abielu mitte registreerida ei tähenda, et kahe täiskasvanu vahel ei võiks olla vastastikku austav ja armastav suhe. «See ei muuda nende omavahelisi kokkuleppeid vara suhtes ega jäta nende lapsi ilma mõlema vanema toetusest,» ütles ta Interfaxile.

Kremli-meelne politoloog ja endine Ühtse Venemaa duumasaadik Sergei Markov nimetas Smirnovi sõnu räigeks ja solvavaks ning ebakohaseks kristliku kiriku traditsioone arvestades. «Vabaabielu on kümnetele miljonitele inimestele tavaline,» lisas ta. «Lõpeta oma nina toppimine inimeste voodisse, kes armastavad teineteist ega häiri kedagi.»

Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova päris aga Facebookis, kuidas tuleks nimetada siis mehi, kes elavad vabaabielus.

Sotsiaalmeedias oli neidki, kes arutlesid, kuidas Smirnovi arvates tuleks nimetada endist iluvõimlejat Alina Kabajevat, kes kuulujuttude kohaselt on president Vladimir Putini kallim.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles