Saksa valitsus tahab karmistada reegleid vihakõne vastu internetis

Copy
Twitteri ja Facebooki logo.
Twitteri ja Facebooki logo. Foto: Reuters / Scanpix

Saksamaa kavatseb paremäärmuslikest rühmitustest lähtuva ohu tõttu karmistada seadusi vihakõne vastu internetis.

Kantsler Angela Merkeli valitsus kavatseb uue meetmetepaketi ilmselt heaks kiita kolmapäeval. 

«Tulevikus hakatakse neid, kes teevad sarnaseid ähvardusi või internetis viha levitavad, menetlema karmimalt ja tõhusamalt,» ütles justiitsminister Christine Lambrecht oma ministeeriumi veebilehel. 

Saksa võimud vahistasid hiljuti paremäärmusliku rühmituse liikmed, kes kavandasid mulluse Uus-Meremaa veresauna eeskujul ulatuslikke rünnakuid mošeede vastu, kirjutas pühapäeval ajakirjandus.

Rühmitus, mille 12 liiget peeti kinni reedel, tahtsid rünnata moslemite pühakodasid palvuste ajal, kirjutasid ajakiri Der Spiegel ja päevaleht Bild. 

Üks eelnõus sätestatud meede nõuab sotsiaalmeediafirmadelt nagu Facebook ja Twitter ründava materjali kiiret eemaldamist.

Samuti tuleb ettevõtetel teavitada ebaseaduslikest postitustest Saksa politseid. 

Selliste reeglitega hakatakse reguleerima ka uusnatside propagandat või terrorirünnaku plaane. 

Samuti hõlmavad meetmed kuritegude heakskiitmist, tapmisähvardusi, vägistamisähvardusi ning lapspornograafia jagamist. 

Sotsiaalmeediafirmad, kes Saksa valitsusega koostööd tegema nõus ei ole, seisavad silmitsi kuni 50 miljoni euro suuruste trahvidega. 

«Vihakuriteod lõpetavad seal, kus nad peaksid: kohtu ees,» ütles siseminister Horst Seehofer. 

Samuti tahab Saksa valitsus karmistada karistusi, sealjuures tahetakse kuni kolmeaastast vangistust tapmis- või vägistamisähvarduse eest. 

Viimastel kuudel on iseäranis kasvanud ka antisemiitlike postituste arv internetis, kirjutas AFP. Uue seaduse järgi karmistatakse ka antisemiitlike motiividega kuritegusid, mis Saksa justiitsministeeriumi andmeil on kasvanud 2013. aastast 40 protsenti. 

Kõige rängemate kuritegude, terrorismi ja mõrvade, puhul tuleb võrguoperaatoritel anda kohtuniku korraldusel üle oma kasutajate paroolid. 

«Äärmuslased ei radikaliseeru tühjast kohast,» ütles Saksa justiitsminister. «Ebainimlik viha ja ähvarduste levitamine internetis alandab (vägivalla) läve,» ütles ta. 

Valitsuse kaval on ka oponente. Saksamaal pooldavad paljud anonüümsust internetis kui kaitsemeedet riigivõimu vastu, samas teised näevad reguleerimata veebi ohuallikana. 

Kavas on tugevdada meetmeid ka poliitikute ja teiste mõjukate isikute kaitseks. Sealjuures on võimudel õigus kaitsta nende isikute, sealjuures poliitikute, ajakirjanike ja aktivistide eraandmeid, sealjuures avalikes registrites. Kui keegi soovib nendele andmetele ligipääsu, teavitatakse sellest vastavat isikut. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles