Taani peatas ajutiselt lätlanna väljaandmise Lõuna-Aafrika Vabariigile

Copy
Kristīne Misāne tütrega. 
Kristīne Misāne tütrega. Foto: Erakogu

Kopenhaagenis vahi all viibiva lätlanna Kristīne Misāne sugulaste teatel otsustas Taani lapse röövimises süüdistatud naist Lõuna-Aafrika Vabariigile (LAV) mitte välja anda.

Misāne õde Marite Batraka teatas väljasaatmise peatamisest Läti Delfi TV-le antud intervjuus ning BNSile kinnitas seda ka Misāne advokaat Taanis. Samas ei osanud Läti ametivõimud LETA-le öelda, kas väljasaatmine on tõesti seisatud või mitte.

Lätlanna on Taanis vahi all olnud alates 2018. aasta detsembrist, kuna LAV oli tema suhtes andnud välja rahvusvahelise vahistamisorderi seoses lapse omavoliliselt isa juurest ära viimisega. Eelmisel reedel otsustas Taani kohus Misānet mitte vahi alt vabastada, mis avas tee tema Lõuna-Aafrikale välja andmiseks juba homme.

Läti valitsus toetas eile välisministeeriumi ettepanekut viia Misāne juhtum Euroopa Inimõiguste kohtusse, kuna valitsusvälised ühendused on hinnangud tingimused LAVi vanglates ebainimlikuks, sest seal lokkab seksuaalne ärakasutamine ja piinamine.

Täna peaks selguma, kas inimõiguste kohus hakkab Läti kaebust arutama või mitte.

Lisaks algatas Läti peaprokuratuur eile Misāne suhtes mitme eri seadusepügala alusel kriminaalasja ning nõudis Taanilt naise väljaandmist.

Täna keskpäevaks oli petitsioonikeskkonnas change.org avaldanud 35 000 inimest toetust palvekirjale, milles nõutakse Taanilt Misāne väljaandmist Lätile.

Läti kodanik Kristīne Misāne on Taanis vahi all alates 2018. aasta lõpust. Ta peeti kinni Kopenhaageni lennujaamas, kuna LAV oli andnud tema suhtes välja rahvusvahelise vahistamiskäsu seoses oma lapse röövimise ja muude väidetavate kuritegudega.

Misāne tutvus Lõuna-Aafrika Vabariigi kodanikust mehega 2011. aastal ning neli aastat hiljem said nad lapse. Peagi tekkisid neil tülid, mis esialgu olid ajendatud rahalistest küsimustest. Väidetavalt otsustas mees seepeale suhte lõpetada ning muutus vägivaldseks Misāne, nende ühise lapse ja naise varasemast suhtest pärit lapse vastu.

Tundes muret enda ja laste turvalisuse pärast, kolis Misāne nendega 2018. aasta mais Lätisse. Sama aasta detsembris suundus ta Kopenhaageni kaudu ärireisile Mosambiiki, kuid võeti poolel teel Interpoli orderi alusel kinni.

Lõuna-Aafrikasse väljaandmise korral ähvardab teda kuni 15-aastane vanglakaristus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles