Vaidlusi tekitanud pensionitõus sai Saksa valitsuse toetuse

Copy
Saksa kantsler Angela Merkel valitsuskoosolekul 19. veebruaril 2020.
Saksa kantsler Angela Merkel valitsuskoosolekul 19. veebruaril 2020. Foto: AFP / Scanpix

Saksamaa ministrid leppisid kolmapäeval ametlikult kokku pensionireformis, mis on varasemalt viinud kantsleri Angela Merkeli konservatiivse CDU ja vasaktsentristliku SPD vahelise koalitsiooni kokkuvarisemise äärele.

Alates 2021. aastast kulutab valitsus umbes 1,3 miljoni madala sissetulekuga pensionäri põhipensionide tõstmisele 1,3 miljardit eurot aastas seaduse alusel, mille Merkeli valitsuskabinet on parlamendiliikmetele arutamiseks edasi saatnud.

«Uue põhipensioni loomine aitab kaasa suuremale sotsiaalsele õiglusele meie riigis,» ütles SPD tööminister Hubertus Heil.

Kaks valitsevat koalitsioonipartnerit olid vananeva elanikkonnaga riigis küsimuse üle heidelnud kuude kaupa.

SPD aetud poliitika, mida CDU on blokeerinud, ähvardas valitsuskoostöö lõpetada, kuni mõlemad pooled novembris kompromissile jõudsid.

Tööminister Heil väitis, et reform oleks kasulik «eelkõige naistele» ja eriti madala palgaga töökohtadel töötavatele naistele.

Ta tõi näite juuksurist, kes olles töötanud 40 aastat miinimumpalgaga, näeks uue süsteemiga oma igakuise pensioni tõusu 512-lt 960-le eurole.

Ta lisas, et lisatoetus oleks abiks ka endise kommunistliku idaosa elanikele, kus majanduslik ebakindlus ja väiksem ostujõud on viimastel valimistel aidanud kaasa paremäärmuslaste toetuse tõusule.

Reform on ennekõike võit SPD jaoks, mis aga jätkuvalt küsitlustes madalat toetust saab, vaatamata uue vasakpoolsema juhtide paari üllatuslikule valimisele novembris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles