Ametist vabastatud Putini peaideoloog fännab USA räppi ja biitnikuid (1)

Copy
Vladislav Surkov.
Vladislav Surkov. Foto: TASS/Scanpix

Vene presidendi Vladimir Putini abi Vladislav Surkov, kes eile ametist vabastati, oli Kremli peaideoloog ja Ukraina-poliitika juht, keda on peetud aastaid Venemaa mõjuvõimsaimaks isikuks.

Liberaalide seas vihatud 55-aastast Surkovi peetakse Venemaa poliitilise süsteemi kirjeldamiseks kasutatud termini «suveräänne demokraatia» vermijaks. Putinit nimetas ta kord Venemaale jumalast saadetud juhiks.

Viimastel aastatel kujundas ja suunas ta Kremli Ukraina-poliitikat ning kultiveeris sidemeid Ida-Ukraina Donetski ja Luganski separatistidega.

Kremli saabus ta esimese Vene presidendi Boriss Jeltsini viimasel ametiajal 1999. aastal. Arvatakse, et sestpeale on just tema töötanud välja Putini 20 võimuaastat kandnud ideoloogia.

Möödunud aastal avaldatud artiklis ütleb Surkov, et «putinism» on tulevikuideoloogia, mis elab oma loojast kauem.

«Putini suur poliitikamasin alles kogub hoogu ning valmistub pikaks, raskeks ja huvitavaks tööks,» kirjutas ta Nezavissimaja Gazetas.

Aastatel 1999-2011 Vene presidendi administratsiooni asejuhina töötades aitas Surkov muuta riigiduuma kummitempliks, suukorvistada meedia ja neutraliseerida opositsiooni.

Salastrateeg ohjas erakondi riigiduumas ja juhtis valimiskampaaniaid, mis andsid ikka ja jälle võidu Putinile.

Ukrainas ja Gruusias läänemeelsed võimule toonud värviliste revolutsioonide ohu vältimiseks lõi ta Kremli-meelsed noorteorganisatsioonid, mis kimbutasid Lääne diplomaate ja opositsiooni, muu hulgas kurikuulsa Naši.

Surkovi mõju kahanes, kui ta 2011. aasta reformiga valitsusse viidi ja kaks aastat asepeaministrina töötas.

2013. aastal naasis ta Kremli ning teenis sestpeale Putini abina Ukraina ja teiste endise Nõukogude Liidu riikide asjus.

Krimmi annekteerimine 2014. aastal ja Moskva toetus Ida-Ukraina separatistidele tõi Surkovi taas rambivalgusse. Separatistid on avalikult tunnistanud, et just Surkov andis nende isehakanud vabariikide juhtkonnale nõu.

2018. aastal pommiplahvatuses surnud Donetski rahvavabariigi juhti Aleksander Zahhartšenkot nimetas ta «vennaks» ja «kangelaseks». Kui Washington ja Brüssel talle Ukraina kriisis mängitud rolli eest sanktsioonid kehtestasid, kuulutas ta selle «suureks auks» ja «poliitiliseks Oscariks».

Surkovi sõnul ei takista need meetmed tal nautimast USA kultuuri, sealhulgas 25 aasta vanuselt mõrvatud räppari Tupac Shakuri muusikat.

«USA-s olen ma huvitatud näiteks Tupac Shakurist, Allen Ginsbergist ja Jackson Pollockist,» lausus ta biitnike põlvkonna luuletajale ja tuntud «action» kunstnikule viidates. «Ma ei vaja viisat juurdepääsuks nende töödele.» 

Venemaa Solntsevo külas tšetšeenist isa ja venelannast ema perre sündinud Surkovi (sünninimega Aslambek Dudajev) tähelend oli kiire. 

Ta alustas oma karjääri 1990. aastatel, töötades naftafirma Jukos endise omaniku ja praeguse Putini hääleka kriitiku Mihhail Hodorkovski heaks. 

Surkov lõi ka muusikat ja kirjutas tekste Vene gootiroki bändile Agatha Christie. Ta on tuntud ka oma peene kirjandusliku maitse poolest. 

Surkov arvatakse olevat kirjutanud mitmeid novelle, kasutades kirjanikunime Natan Dubovitski, viitega oma teisele naisele Natalja Dubovitskajale.

Üks tema tegelaskujudest Jegor Samohhodov väidab, et poliitika on lahutamatu ülejäänud Vene elust. 

«Mitte võimud pole need, keda sa vihkad, vaid elu ise,» räägib too. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles