Colombia president on abordi legaliseerimise vastu

Copy
Abordi seadustamise pooldajad Colombia pealinnas Bogotas 19. veebruaril 2020.
Abordi seadustamise pooldajad Colombia pealinnas Bogotas 19. veebruaril 2020. Foto: AFP / Scanpix

Colombia konservatiivne president Iván Duque avaldas kolmapäeval arvamust, et riik ei ole abordi seadustamiseks täies mahus valmis.

Teema tõusis päevakorda seoses debatiga konstitutsioonikohtus, kus hakatakse arutama abordi lubamist esimesel kolmel raseduskuul.

Praegu on Colombias nagu enamikus teisteski Ladina-Ameerika riikides raseduse katkestamine lubatud kolmel juhul: kui ema elu on ohus, kui loode on väärarenguga ja kui rasedus on vägistamise tagajärg.

«Mina olen elu poolt. Ma usun, et elu algab eostamisest,» ütles Duque.

«Eemaldumine neist kolmest selgest juhtumist tundub mulle Colombia ühiskonna jaoks väga suure muutusena... Minu arvates on sellest eemaldumine väga ränk.»

Kolmapäeval toimusid reedel meeleavaldused abordi poolt ja vastu, et avaldada mõju konstitutsioonikohtule, kus vastavat seadusmuudatust varsti arutama hakatakse.

Abordi seadustamise vastased meeleavaldajad Colombias Medellínis 19. veebruaril 2020. 
Abordi seadustamise vastased meeleavaldajad Colombias Medellínis 19. veebruaril 2020. Foto: AFP / SCANPIX

Ajakirjanduse andmetel valmistab kohtunik Alejandro Linares ette seaduseelnõu, mis lubaks aborti esimese 12 või 16 nädala jooksul.

Seejärel arutab konstitutsioonikohus asja ja paneb eelnõu 26. veebruaril hääletusele. Seadus jõustub, kui selle poolt hääletab üheksast kohtunikust viis.

Naisi abordiseadustest teavitava organisatsiooni Profamilia andmetel tehti Colombias 2019. aastal 22 000 seaduslikku aborti.

Ladina-Ameerika riikidest on abort raseduse esimestel nädalatel täielikult lubatud Kuubal, Uruguays, Puerto Ricos ja Mehhikos.

Mõnes riigis on abort täiesti keelatud, näiteks El Salvadoris võib naine isegi raseduse katkemise eest vangi minna. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles