ÜRO: Lõuna-Sudaani vaenupooled näljutavad elanikke

Copy
Lõuna-Sudaani naised võtavad vastu toiduabi Leeris 15. juulil 2014.
Lõuna-Sudaani naised võtavad vastu toiduabi Leeris 15. juulil 2014. Foto: Reuters / Scanpix

Lõuna-Sudaani valitsusväed ja teised relvarühmitused on tsiviilelanikke sihilikult näljutanud ja tõkestanud nende ligipääsu humanitaarabile, teatasid ÜRO uurijad neljapäeval.

Kolmeliikmeline komisjon uuris rikkumisi, mis pandi toime alates relvarahu sõlmimisest 2018. aasta septembris kuni mullu detsembrini.

«Lõuna-Sudaani tsiviilelanikke näljutatakse sihilikult, jälgitakse ja vaigistatakse süstemaatiliselt, vahistatakse meelevaldselt ja neile ei anta ligipääsu õiglusele,» ütlesid uurijad, kaks päeva enne ühtsusvalitsuse moodustamise tähtaega.

Samal ajal kui president Salva Kiir ja tema rivaal Riek Machar arutasid raskusi võimujagamivalitsuse moodustamisel, sarjasid ÜRO uurijad rahuprotsessi venimist ja poliitilise tahte puudumist.

«Poliitiline eliit on teadmatuses miljonite kodanike, kelle nimel nad väidavad end võitlevat, suurtest kannatustest,» öeldi raportis.

Hoolimata rahuprotsessist, on jätkunud lapssõdurite värbamine nii valitsuse kui mässuliste poolt, verised etnilised konfliktid, seksuaalne vägivald ja riigivara riisumine, märkisid uurijad.

«Komisjon märgib suurima murega, et nii valitsusväed kui relvarühmitused on ajanud poliitikat, mis on vastutav Wau ja Unity osariigi rahvastiku näljahäda eest.»

«Humanitaarabi ligipääsu keelamine ja ümberasustamine, mille on toonud ebaseaduslikud taktikad, on teinud hullemaks näljahäda mitmes regioonis, jättes sajad tuhanded tsivilistid ilma põhivajadustest, sealhulgas toidust,» ütlesid uurijad.

Toidunappusega oli uuritud perioodil silmitsi umbes 6,35 miljonit inimest, ehk 54 protsenti riigi rahvastikust.

Lõuna-Sudaani konflikt puhkes 2013. aasta detsembris. Sõda on nõudnud 380 000 elu ja sundinud ümberasustuma neli miljonit inimest.

Tunamullu jõuti rahuleppeni, mille järgi peaks Kiir ja Machar moodustama ühtsusvalitsuse. Seda on ka varem kahel korral edutult proovitud.

Lõuna-Sudaani ühisväed pealinna Juba lähistel 17. veebruaril 2020. aastal. 
Lõuna-Sudaani ühisväed pealinna Juba lähistel 17. veebruaril 2020. aastal. Foto: ANDREEA CAMPEANU/REUTERS

ÜRO märkis, et isegi kui ühtsusvalitsus moodustatakse, on riik silmitsi tohutute väljakutsetega.

Ainuüksi vahemikus veebruar-mai 2019 hukkus etnilistes konfliktides 531 inimest, samal ajal kui jätkub võitlus mässuliste vastu Equatoria regioonis. Korruptsiooni tõttu on riigikassast kadunud ka hädavajalikud ressursid.

«Korruptsioon on teinud mõned ametnikud erakordselt rikkaks miljonite nälgivate tsiviilelanike arvelt,» öeldi raportis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles